Omatietovaranto

Omatietovaranto

Omatietovarantoa käytetään hyvinvointisovelluksilla.

Omatietovaranto on Kanta-palvelu, jolla voit seurata omaa hyvinvointiasi. Omatietovarantoa voit käyttää omien hyvinvointitietojen tallentamispaikkana.

Omatietovaranto on koekäyttövaiheessa ja käyttöä laajennetaan vaiheittain. Koekäyttövaiheessa palvelussa voi esiintyä käyttökatkoja. Tiedot ovat tällä hetkellä vain sinun itsesi käytettävissä. Tulevaisuudessa lainsäädännön edetessä voit omalla suostumuksellasi jakaa hyvinvointitietojasi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajilla tulee olla käytössään hyvinvointitietojen katselua varten sertifioitu sovellus sekä hoito- tai palvelusuhde sinuun.

Toistaiseksi Omatietovarantoa voivat käyttää vain 16 vuotta täyttäneet henkilöt. Tilanne voi muuttua uuden asiakastietolain astuttua voimaan.

Omatietovarantoa käytetään hyvinvointisovelluksilla

Omatietovarantoa käytetään Kanta-palvelujen hyväksymillä kolmansien osapuolten tarjoamilla hyvinvointisovelluksilla. Hyvinvointisovellus voi olla joko mobiililaitteessa (älypuhelin, tabletti) toimiva sovellus, tietokoneella käytettävä palvelinpohjainen sovellus, esim. oirearviokysely, joka täytetään internet-selaimella tai muu internetissä toimiva ohjelmisto, palvelu tai tietokoneohjelma.

Hyvinvointisovelluksilla voit tallentaa tietoa Omatietovarantoon ja käsitellä siellä olevia hyvinvointitietoja. Mittalaitteiden, esim. verensokeri- tai aktiivisuusmittari, tiedot siirretään Omatietovarantoon yleensä laitteen toimittajan tarjoaman sovelluksen avulla. 

Ensimmäisessä vaiheessa voit käyttää Omatietovarantoa Terveyskylän Omapolku-sovelluksella. Terveyskylän Omapolku-sovelluksella tallennettavia tietoja ovat paino, askeleet ja aktiivisuus päivän aikana. Uudet tiedot päivittyvät Omapolku-sovelluksesta Omatietovarantoon tunnin välein. Seuraavassa vaiheessa mukaan on tulossa uusia sovelluksia, mm. ODA-hankkeessa kehitettävä Omaolo -palvelu. Sovellusluettelosta löydät ajantasaisen tiedon hyvinvointisovelluksista.

Omatietovarannon voit ottaa käyttöön antamalla hyvinvointisovellukselle käyttöoikeudet Omatietovarantoon ja sinne tallentamiisi tietoihin. Samalla sinun tulee hyväksyä Omatietovarannon käyttöehdot  sekä sitoutua noudattamaan niitä. Lisätietoja palvelukuvauksesta.

Omakannassa näet hyvinvointitietosi

Voit katsella ja poistaa Omatietovarannossa olevia tietoja myös Kanta-palvelujen Omakanta-palvelun kautta. Omakannassa näet, mille kaikille sovelluksille olet antanut käyttöoikeudet Omatietovarantoon ja voit halutessasi poistaa sovellusten käyttöoikeudet. Sovelluksilla tallennetut tiedot eivät välttämättä näy heti Omakannassa, vaan tietojen tuomisessa Omatietovarantoon voi olla sovelluskohtaisia viiveitä.

Tutustu aiheeseen lisää

Sivua päivitetty 25.06.2019

Hyvinvointitiedot-osion alasivut