Sisältöjulkaisija

Tiesitkö, että silmien terveystiedot löytyvät OmaKannasta?

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 27.2.2023 Kaikki artikkelit

Silmälaseja käyttävä Väinö Teittinen, 51, hyödyntää OmaKannan silmien terveystietoja säännöllisesti. Kun optikko tai silmälääkäri on liittynyt Kanta-palveluihin, myös silmien terveystiedot voi katsoa halutessaan OmaKannasta.

Espoolainen Väinö Teittinen on likinäköinen ja käyttänyt silmälaseja yläkouluikäisestä lähtien. Neljä vuotta sitten hän huomasi, että myös lähinäkö oli alkanut heikentyä, joten hänen oli hankittava ensimmäiset moniteholasit.

Väinö Teittinen.

–  Siinä missä likinäkö on pysynyt vuosikymmenet samana, lähinäkö on puolestaan heikentynyt vuosi vuodelta, ja olen joutunut uusimaan linssejä aiempaa tiheämmin, Teittinen toteaa.

Silmien terveystiedot Teittinen käy tarkistamassa OmaKannasta. Viimeiseltä optikkokäynniltä sinne on kirjattu potilaskertomus ja esimerkiksi silmänpaineisiin, taittovirheisiin ja silmänpohjiin liittyvät tiedot.

–  Se on loistavaa, koska OmaKannasta tiedot löytyvät aina tarvittaessa ja voin myös seurata esimerkiksi näkökyvyssä tapahtuneita muutoksia. Samalla tulee tarkistettua, koska viimeksi tuli käytyä silmälääkärillä tai optikolla.

Silmälasit kätevästi verkosta

Teittinen harmittelee, että moniteholinssien myötä silmälasien hinta kallistui melkoisesti. Hän sai idean testata silmälasien verkkokauppaa, jossa pokien ja linssien hinta vaikutti olevan varsin kilpailukykyinen. Pokat saa tarvittaessa kotiin sovitettavaksi.

– Onnistuin naarmuttamaan aiemmat kalliit silmälasini, enkä raaskinut hankkia uusia samanlaisia.

Teittinen päätyi suomalaiseen silmälasien verkkokauppaan. Linssitilausta varten tarvittiin virallinen resepti, ja Teittinen hyödynsi OmaKannan silmäterveyden tietoja.

– Sieltä olikin kätevä hakea tarvittavat tiedot linssejä varten. Ainoa, mitä OmaKannan reseptistä ei näe, on silmien etäisyys toisistaan. Mittaukseen tuli onneksi ohje verkkokaupasta.

Väinö Teittinen hyödynsi OmaKannan tietoja silmälasien verkkokaupassa.

Silmälasit tulivat kotiin toimitettuina ja Teittisen mukaan linssit toimivat hyvin.

Silmien terveystiedot löytyvät OmaKannan Terveystiedot-osiosta. Tämän jälkeen tulee muuttaa ajankohtaa, mikäli käynnistä on yli vuosi aikaa, koska käynnin tiedot löytyvät päivämäärän mukaan. Käynnin aiheena voi lukea esimerkiksi optometria, silmätaudit tai jotain muuta silmiin ja niiden näkökykyyn viittaavaa sen mukaan, miten optikko tai silmälääkäri on asian kirjannut.  

OmaKannassa monia hyödynnettäviä tietoja

Silmien terveystietojen lisäksi Teittinen hyödyntää OmaKantaa muutenkin. Joulukuussa hän kävi korvaleikkauksessa, ja kaikki leikkaukseen liittyvät tiedot löytyvät kätevästi OmaKannasta.

– On mielenkiintoista käydä katsomassa, mitä on milloinkin tutkittu. Ei niitä muista ulkoa.

Myös lääkereseptit näkyvät OmaKannassa, jossa niistä on helppo lähettää uusimispyyntö terveydenhuoltoon tarvittaessa. Teittisen kahdesta lapsesta toinen on vielä alaikäinen, joten myös hänen tietonsa pääsee näkemään OmaKannasta puolesta asioinnin avulla.

– Olen tehnyt OmaKannassa myös elinluovutustahdon. Hoitotahtoa en ole vielä tehnyt, mutta aion käydä tekemässä senkin. Koskaan ei voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan.