Omakannan Omatietovaranto

Omakannan Omatietovaranto

Omakannan Omatietovaranto on Kanta-palvelu, jolla voit seurata omaa hyvinvointiasi. Omatietovarantoa käytetään hyvinvointisovelluksilla.

Omakannan Omatietovaranto on tulossa oleva Kanta-palvelu, jolla voit seurata omaa hyvinvointiasi. Omatietovarantoa voit käyttää omien hyvinvointitietojen tallentamispaikkana sovellusten avulla ja sieltä voit halutessasi välittää hyvinvointitietojasi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajille. Tallennettavia tietoja ovat esimerkiksi verenpaineen ja verensokerin mittausten tulokset, oirearviot, tarkastukset ja omahoitosuunnitelmat.

Toistaiseksi Omatietovarantoa voivat käyttää vain 16 vuotta täyttäneet henkilöt. Tilanne saattaa muuttua uuden asiakastietolain astuttua voimaan.

Omatietovarantoa käytetään hyvinvointisovelluksilla

Omatietovarantoa käytetään Kanta-palvelujen hyväksymillä kolmansien osapuolten tarjoamilla hyvinvointisovelluksilla. Hyvinvointisovellus voi olla joko mobiililaitteessa (älypuhelin, tabletti) toimiva sovellus, tietokoneella käytettävä palvelinpohjainen sovellus esim. oirearviokysely, joka täytetään internet-selaimella tai muu internetissä toimiva ohjelmisto, palvelu tai tietokoneohjelma.

Hyvinvointisovelluksilla voit tallentaa tietoa Omatietovarantoon ja käsitellä siellä olevia hyvinvointitietoja. Mittalaitteiden, esim. verensokeri- tai aktiivisuusmittari, tiedot siirretään Omatietovarantoon yleensä laitteen toimittajan tarjoaman sovelluksen avulla. Sovellusluettelosta löydät hyvinvointisovellukset, joilla voit hyödyntää Omatietovarantoa.

Ota Omatietovaranto käyttöön antamalla hyvinvointisovellukselle käyttöoikeus Omatietovarantoon ja sinne tallentamiisi tietoihin. Samalla sinun tulee hyväksyä Omatietovarannon käyttöehdot sekä sitoutua noudattamaan niitä. Tarkemmat käyttöohjeet julkaistaan, kun palvelu on avattu kaikille käyttöön.

Omakannassa näet hyvinvointitietosi

Voit katsella ja poistaa Omatietovarannossa olevia tietoja myös Kanta-palvelujen Omakanta-palvelu kautta. Omakannassa näet mille kaikille sovelluksille olet antanut käyttöoikeudet Omatietovarantoon ja voit halutessasi poistaa sovellusten käyttöoikeudet.

Tulevaisuudessa Omatietovarannossa olevia hyvinvointitietoja voivat suostumuksellasi hyödyntää myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajat hoitosi tukena. Palvelunantajilla tulee olla käytössään hyvinvointitietojen katselua varten sertifioitu sovellus sekä hoito- tai palvelusuhde sinuun. Lue lisää palvelukuvauksesta.

Vuosi 2018 on Omatietovaranto-palvelun pilotointi eli koekäyttöaikaa

Omatietovaranto ei ole vielä käytössä kaikille Omakannan käyttäjille, vaan sen käyttöä laajennetaan vaiheittain. Pilotointia tehdään mm. kansallisissa Virtuaalisairaala- ja ODA-hankkeissa tehtävillä hyvinvointisovelluksilla Omaolo ja Omapolku.

Aikataulu

  • Huhtikuusta 2018 alkaen Omatietovaranto on käytettävissä vain Virtuaalisairaala-hankkeen Omapolku-sovelluksen pilottikäyttäjille.
  • Omatietovarantoon ei ole vielä liitetty ammattilaissovelluksia, joilla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat käyttäjän suostumuksella hyödyntää hänen tallentamiaan tietoja.

Tutustu aiheeseen lisää

Sivua päivitetty 20.09.2018