Täysi-ikäisen puolesta asiointi

Täysi-ikäisen puolesta asiointi

Täysi-ikäinen ja täysivaltainen henkilö voi asioida toisen aikuisen puolesta Omakannassa, jos hänellä on siihen valtuus.

Valtuutettu saa lähes samat oikeudet Omakannassa asiointiin kuin valtuuden antajalla itsellään on. Toisen aikuisen puolesta voi esimerkiksi lähettää reseptin uusimispyynnön ja katsoa laboratoriotutkimusten tulokset sekä tiedot käynnistä terveydenhuollossa.

Valtuutettu ei voi kuitenkaan nähdä tai käsitellä elinluovutustahtoa, hoitotahtoa eikä Omakantaan tallennettuja hyvinvointitietoja.

Puolesta asiointia saattaa tarvita esimerkiksi iäkäs ihminen, tilapäisesti sairastunut tai henkilö, jolle uuden palvelun käyttöönotto on vaikeaa.

Kaikille asiointi ei ole vielä mahdollista

Toistaiseksi edunvalvojat eivät voi asioida täysi-ikäisen päämiehen puolesta Omakannassa. Valtuutusta ei voi myöskään tehdä henkilö, jolla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä. Digi- ja väestötietovirasto selvittää parhaillaan, miten valtuus voidaan jatkossa tehdä näissä tapauksissa. 

Samalla valtuudella voi hoitaa myös muita terveysasioita

Omakannassa voi asioida toisen aikuisen puolesta Suomi.fi:n Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuudella. Se oikeuttaa katselemaan, ilmoittamaan ja vastaanottamaan valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja terveydenhuollon palveluissa sekä varaamaan toisen puolesta aikoja terveydenhuoltoon. 

Miten valtuuden voi antaa toiselle henkilölle?

  1. Tunnistaudu Suomi.fi-verkkopalveluun. Tarvitset tunnistautumista varten esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 
  2. Anna sen henkilön tiedot, jonka haluat valtuuttaa hoitamaan asioita sinun puolestasi. 
  3. Valitse valtuus Terveydenhuollon asioiden hoito
  4. Määrittele valtuudelle voimassaoloaika. 
  5. Tarkista antamasi tiedot ja vahvista valtuus. 

Lisätietoja valtuuden antamiseen:

Miten voi pyytää valtuutta? 

Suomi.fi-verkkopalvelussa voi myös pyytää valtuutta toiselta henkilöltä tämän puolesta asiointiin Omakannassa. Pyynnön vastaanottajan täytyy hyväksyä pyyntö, ennen kuin se muuttuu voimassa olevaksi asiointivaltuudeksi.

Lisätietoja valtuuden pyyntöön:

Miten Omakannassa voi asioida täysi-ikäisen puolesta?

  1. Kun olet saanut toiselta henkilöltä valtuuden asioida hänen puolestaan, kirjaudu Omakantaan omilla tunnuksillasi.
  2. Valitse Toisen puolesta asiointi -linkki.
  3. Valitse henkilö, jonka tietoja haluat katsella. Tämän jälkeen voit asioida henkilön puolesta.

Anna asiointivaltuus