Sisältöjulkaisija

Rokotukset näkyvät jatkossa yhteenvetoina Omakannassa – tiedot löytyvät aiempaa helpommin

Tiedote Kirjoitettu 28.01.2021 Kaikki tiedotteet

Omakanta alkaa näyttää rokotustiedot omana kohtanaan. Tiedot tulevat näkyviin sitä mukaa kun kirjaaminen terveydenhuollossa uudistuu. Kaikkia vanhoja tietoja ei rokotusten yhteenvedosta kuitenkaan löydy.

Omakannassa on tehty muutoksia, joiden jälkeen Kanta-palveluihin tallennetut rokotukset voidaan näyttää uudella tavalla, Rokotukset-osiossa.
 
Uudistuksen on tarkoitus helpottaa myös koronarokotustietojen katsomista Omakannasta. Omakannassa on valmius näyttää koronarokotusten tiedot Rokotukset-osiossa, jos ne on kirjattu terveydenhuollossa riittävällä tarkkuudella.

Mikä Omakannassa muuttuu?

  • Omakannan valikkoon tulee uusi osio: Rokotukset.
  • Terveydenhuollossa uudistetaan rokotustietojen tallentamista, minkä vuoksi rokotusten näyttäminen myös Omakannassa uudistuu. Jos terveydenhuollon palveluyksikkö kirjaa rokotuksia jo uudella tavalla, rokotustiedot näkyvät Omakannassa rokotuksen aiheen mukaan. Vanhalla tavalla kirjatut rokotukset näkyvät Omakannassa edelleen käynnin ajankohdan mukaan.

Tulevaisuudessa yhteenvetotietoja voidaan koostaa Omakantaan myös muista terveystiedoista. 

Kaikki tiedot eivät tule heti näkyviin – terveydenhuollon kirjaamistapa vaikuttaa

Omakannan rokotusten yhteenvetotietoihin kertyy sisältöä vähitellen sitten, kun Kanta-palveluihin tallennetut tiedot on kirjattu terveydenhuollossa uudella tavalla. Joillakin terveydenhuollon organisaatioilla on jo nyt käytössään sellainen potilastietojärjestelmä, joka mahdollistaa tällaisen kirjaamisen. Myös vanhaan tapaan käyntitietoihin kirjatut rokotustiedot näkyvät jatkossa Omakannan Rokotukset-osiossa, sivun alaosassa.

Jos rokotus on kirjattu vain vanhan potilasasiakirjan tekstiin, ei sitä voida näyttää uudessa Rokotukset-osiossa. Tekstiin kirjatut tiedot näkyvät edelleen Omakannan Terveystiedot-osiossa käynnin teksteissä. 

Myös jatkossa kaikki rokotustiedot näkyvät yhteenvetotietojen lisäksi käyntikohtaisissa tiedoissa. 

Omakanta pystyy näyttämään vain ne rokotustiedot, jotka on kirjattu sen jälkeen, kun terveydenhuollon yksikkö on liittynyt Kanta-palveluihin.

Miten tiedot näkyvät Omakannan Rokotukset-osiossa? 

Esimerkki: Eeva on saanut jäykkäkouristusrokotteen terveyskeskuksessa huhtikuussa 2019. Rokotus näkyy Eevalle rokotuspäivämäärän mukaisesti Omakannan Rokotukset-osion alaosassa. 

Eeva saa koronarokotteen ja sen tehosteen samassa terveyskeskuksessa maaliskuussa 2021. Nämä rokotukset näkyvät Rokotukset-osiossa aiheen mukaisesti vain yhtenä rivinä Rokotukset-otsikon alla. Eeva voi katsella koronarokotuksiaan koskevia tarkempia tietoja klikkaamalla rokotuksen aihetta. 

Erilainen näyttötapa vuosien 2019 ja 2021 rokotteiden välillä johtuu siitä, että Eevan terveyskeskuksessa on rokotuskertojen välillä otettu käyttöön uudenlainen tapa kirjata potilastietoja.

Lisätietoja