Kelaimen käyttöönotto

Kelaimen käyttöönotto

Kelain otetaan käyttöön rekisteröitymällä sen yksityiskäyttäjäksi osoitteessa www.kelain.fi. Se tehdään ensimmäisen käyttökerran yhteydessä.

Ennen Kelaimen käyttöönottoa tulee huomioida alla esitellyt palvelun käytön vaatimukset.

Ammattioikeudet

Käyttäjän ammattioikeudet tarkistetaan ennen Kelaimen käyttöä. Palvelu tarkistaa tiedot automaattisesti Valviran Terhikki-rekisteristä. Ennen rekisteröitymistä kannattaa varmistaa, että omat tiedot ovat rekisterissä ajan tasalla. Ohjeet tietojen tarkistamiseen ja mahdollisten puutteiden korjaamiseen löytyvät Valviran JulkiTerhikistä (valvira.fi).

Käyttäjän tunnistaminen ja sähköinen allekirjoitus

Käyttäjän tunnistamiseen ja sähköiseen allekirjoitukseen käytetään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikorttia. Ammattikortit myöntää Digi- ja väestötietovirasto (ent. VRK). Kelain tunnistaa käyttäjän kortin perusteella. Ammattikortin hankkimisesta saa lisätietoja Digi- ja väestötietoviraston sivuilta (dvv.fi) ​​​​​​.

Tekniset vaatimukset

Kelaimen käyttöön tarvitaan

 • terveydenhuollon ammattikortti
 • internet-yhteys
 • kortinlukija työasemaan
 • kortinlukijaohjelmisto.

Kelaimen tukemat käyttöjärjestelmät ja selaimet

Kelain tukee niitä käyttöjärjestelmiä ja selaimia, joita DigiSign -ohjelmisto tukee. Lisätietoa dvv.fi/kortinlukijaohjelmisto (dvv.fi).

Kelainta voi käyttää näiden selainten uusimmilla versioilla

 • Edge 
 • Firefox
 • Chrome
 • Safari.

Kortinlukija ja kortinlukijaohjelmisto

Kortinlukija voi olla joko laitteen sisäinen tai ulkoinen. Se kannattaa hankkia asiantuntevasta IT-tarvikkeita myyvästä liikkeestä ja varmistaa sopivuus myyjältä. Suurin osa markkinoilla olevista kortinlukijoista käy Kelaimen käyttöön. Varmista, että valitsemassasi kortinlukijassa on CE-merkintä.

Suosittelemme käyttämään kortinlukijaohjelmiston uusinta versiota. Ohjelmiston voi päivittää Digi- ja väestötietoviraston sivulta (dvv.fi).

Mobiilikäyttö

Kelainta voi käyttää Android-mobiililaitteella. Mobiilikäyttö vaatii toimiakseen Digi- ja väestötietoviraston SCS-allekirjoitussovelluksen. Kela ei toistaiseksi kuitenkaan pysty tukemaan Kelaimen mobiilikäyttöä kaikilla Android-laitteilla, mutta joillakin Android-laitteilla ja -versioilla mobiilikäyttö toimii. 

Kelaimen mobiilikäyttö iOS-mobiililaitteilla (esim. iPad tai iPhone) ei ole mahdollista, koska tunnistautumiseen tarvittavaa allekirjoitussovellusta ei kyseiseen käyttöjärjestelmään ole saatavilla.

Kelainta käytetään myös mobiililaitteilla osoitteessa www.kelain.fi

Kelaimen mobiilikäyttöön tarvitset

 • Android-puhelimen tai -tabletin
 • mobiililaitteisiin tarkoitetun erillisen kortinlukijan
 • Digi- ja väestötietoviraston SCS-allekirjoitussovelluksen (ladattavissa Google Play -kaupasta)
 • lääkärin tai hammaslääkärin ammattikortin.

Lisää tietoa eri kortinlukijoiden käytöstä löydät esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston SCS-allekirjoitussovelluksen kauppasivulta. Tarkemmat ohjeet SCS-allekirjoitussovelluksen asentamiseen löydät Mobiilikäyttöönotto-ohjeesta (pdf).

Lue lisää

Sivua päivitetty 2.1.2024