Kelaimen käyttäjät ja käyttöönotto

Kelaimen käyttäjät ja käyttöönotto

Lääkärin yksityiskäyttöön ja itsenäiselle ammatinharjoittajalle.

Lääkärin yksityiskäyttöön

Kelain on hyvä vaihtoehto lääkärin tai hammaslääkärin yksityiskäyttöön sellaisessa tapauksessa, kun hän ei toimi terveydenhuollon palveluksessa eikä itsenäisenä ammatinharjoittajana.

  • Kelain otetaan käyttöön rekisteröitymällä sen yksityiskäyttäjäksi. Se tehdään Kelain-palvelussa ensimmäisen käyttökerran yhteydessä. 

Itsenäiselle ammatinharjoittajalle

Helppokäyttöinen Kelain on oiva työväline itsenäiselle ammatinharjoittajalle (lääkärit ja hammaslääkärit). Sinun tulee ensin liittyä Kanta-palveluihin. Otathan huomioon, että Kelain-palvelun käyttö on maksullista itsenäiselle ammatinharjoittajalle.

  • Liity Kanta-palvelujen asiakkaaksi Ekstranetissä. Tarvitset Katso-tunnukset. Tarkemmat ohjeet liittymisestä ovat Asiakkuus-osiossa.
  • Jos olet jo Kanta-palvelujen asiakas, kirjaudu Ekstranetiin ja lisää Kelain käyttämäksesi järjestelmäksi.
  • Rekisteröidy Kelaimeen itsenäisenä ammatinharjoittajana käytön aloituksen yhteydessä.

Maksullisuus

Jos lääkäri kirjoittaa lääkemääräyksen ammattioikeuteensa perusteella ilman ansaintatarkoitusta, Kelaimen käytöstä ei peritä maksua.

Jos lääkäri kirjoittaa lääkemääräyksen itsenäisenä ammatinharjoittajana, Kelaimen kuukausihinta on 120 €. Laskutuksen perusteena käytetään kokonaisa käyttökuukausia. Maksu peritään, vaikkei kauden aikana kirjoittaisi yhtään reseptiä. Sen lisäksi peritään 0,372 € / laadittu lääkemääräys. Laadittu lääkemääräys tarkoittaa yhtä määrättyä lääkettä.

Maksujen määräytymisperusteet ja maksujen suuruus määrätään STM:n asetuksessa vuosittain.

Yksityisille palveluntuottajille on kehitetty myös muita vastaavia tietojärjestelmäpalveluita, jotka ovat käytettävissä kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajille 

Tarkemmat ohjeet löytyvät käyttöönoton ohjeesta.

Tutustu aiheeseen lisää

Sivua päivitetty 11.06.2018