Varmennepalvelut

Varmennepalvelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon varmennepalvelut mahdollistavat alalla toimivien henkilöiden luotettavan tunnistamisen ja sähköisen allekirjoittamisen. Tietosuojan ja tietoturvan toteutuminen Kanta-palveluissa edellyttää vahvaa sähköistä tunnistamista.

Kanta-palveluihin liittymisessä ja käytössä tarvittavat Digi- ja väestötietoviraston (ent. VRK) myöntämät varmenteet ovat

  • Kanta-liityntäpisteeseen asennettava palvelinvarmenne
  • järjestelmäallekirjoitusvarmenne, jolla allekirjoitetaan kaikki Kantaan lähetettävät asiakirjat, joita ei ole allekirjoitettu ammattihenkilön varmenteella
  • sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti, joka mahdollistaa ammattihenkilöiden tunnistamisen ja sähköisen allekirjoittamisen. 

Tilaa varmennekortit 

Varmennekortin avulla sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivat henkilöt tunnistetaan luotettavasti. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimikortteja ovat ammattikortti, henkilöstökortti, toimijakortti ja varakortti.

Ammattikortti on sidottu ammattioikeuteen ja se voi olla kuvallinen tai kuvaton. Ammattikortti on maksuton, muut kortit ovat maksullisia. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) myöntää sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön tarkoitetut toimikortit ja varmenteet (dvv.fi).

DVV:n organisaatioasiakkaiden verkkoasiointi (asiointi.vrk.fi)​​​​​​ on tarkoitettu muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon toimikorttien ja -varmenteiden sekä varakorttien ja niiden tilapäisvarmenteiden rekisteröintiä, tilausta, tuottamista ja elinkaaren hallintaa varten.

Lisätietoa SOTE-varmennekorteista ja muista varmenteista (thl.fi).

Sivua päivitetty 01.09.2022