Sisältöjulkaisija

Viisi vinkkiä Omakannan käyttöön

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 10.06.2021 Kaikki blogit

Omakanta kerää terveystietosi yhteen, ja sen monipuoliset ominaisuudet helpottavat arkea ja nopeuttavat asiointia terveydenhuollon kanssa. Tiesitkö jo nämä viisi Omakannan ominaisuutta?

Kolme eri-ikäistä naista keskustelevat puistonpenkillä.
 

1. Tarkista, mitä se lääkäri sanoikaan  

Unohtuivatko lääkärin antamat hyvät ohjeet tai viimeisimmän lääkärikäynnin ajankohta? Omakanta on näyteikkuna terveydenhuollon kirjaamiin tietoihin. Palvelusta voit helposti ja nopeasti käydä tarkistamassa aiempien lääkärikäyntiesi tiedot sekä ajankohdat ja lukea lääkärikäynnin lausunnon. Suodatusmahdollisuuksien avulla voit säätää esimerkiksi lääkärikäyntien aikaikkunaa pidemmälle ajalle ja tietoa voi hakea aiheen tai diagnoosin mukaan.  
 
Omien terveystietojen tarkistaminen Omakannasta etenkin korona-aikana on turvallinen ja nopea tapa, joka vähentää myös terveydenhuollon puhelinpalvelujen ruuhkautumista. 

2. Hoida terveysasioita toisen henkilön puolesta 

Omakannassa on mahdollista asioida myös toisen aikuisen puolesta. Puolesta asiointi voi olla hyödyllistä esimerkiksi hyvin iäkkäille tai tilapäisesti sairastuneille henkilöille, joille itse asiointi voi olla vaikeaa.  

Toisen täysi-ikäisen puolesta voi esimerkiksi pyytää reseptien uusimista, tarkastella laboratoriotutkimusten tuloksia tai tarkistaa lääkärinlausunnoista, mitä terveydenhuollon ammattilainen olikaan viime lääkärikäynnillä sanonut. Puolesta asiointiin tarvitaan sähköinen asiointivaltuus, joka annetaan Suomi.fi-verkkopalvelussa.  
 
Myös alaikäisten puolesta asiointi Omakannassa on laajenemassa yli 10-vuotiaisiin sitä mukaa, kun terveydenhuollon organisaatioissa on tehty tarvittavat muutokset potilastietojärjestelmiin. 

3. Hyödynnä koronarokotustodistus 

Uutena ominaisuutena Omakannasta löydät sähköisen koronatodistuksen. Tällä hetkellä Omakannasta löytyy kansallinen koronarokotustodistus, josta löytyvät tiedot henkilön saamista koronarokotteista. Todistus päivittyy Omakantaan, kun rokotteen antaja on päivittänyt rokotustiedot Kanta-palveluihin. Todistus on ilmainen, ja sen voi myös tallentaa omalle laitteelle tai tulostaa. 

Myöhemmin kesällä otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen. EU:n koronatodistus sisältää henkilön saamien koronarokotteiden lisäksi tiedot henkilön saamasta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronavirustaudista.  

4. Pyydä reseptin uusimista 

Omakannassa voit kätevästi lähettää uusimispyynnön voimassa olevista resepteistäsi. Uusintapyynnön voi lähettää resepteistä, joista on jo aiemmin ostettu lääkettä. Reseptin uusimispyyntö voi kestää kahdeksan vuorokautta, ja uusimispyynnön tilannetta voi seurata Reseptit-sivulta valitsemalla hakuehdon ”Reseptit, joista on tehty uusintapyyntö”.  
 
Jos reseptiä uusiessasi annat järjestelmään puhelinnumerosi, saat tekstiviestin, kun uusinta on valmis. Jos et löydä Omakannasta etsimääsi reseptiä, käänny lääkärin puoleen. 

5. Katso laboratoriotutkimustesi tulokset 

Laboratoriotutkimusten tulokset näkyvät Omakannassa kohdassa Terveystiedot > Laboratoriotutkimukset. Jos tutkimustulokset eivät näy Omakannassa, kokeile vaihtaa haun päivämääriä. Tutkimustulokset on voitu kirjata päivälle, jolloin tutkimuslähete on tehty. Tulosten siirtyminen terveydenhuollosta Kanta-palveluihin voi myös kestää jonkin aikaa, tulokset eivät siis päivity Omakantaan aivan saman tien.  

Jos tulokset eivät näy Omakannassa kohtuullisen ajan kuluessa, on syytä olla yhteydessä terveydenhoitoyksikköön, jossa tutkimukset on tehty. 

Lue lisää: