Sisältöjulkaisija

Viisi vinkkiä Omakannan käyttöön

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 23.5.2022 Kaikki artikkelit

Omakannasta näet terveys- ja hyvinvointitietosi. Sen monipuoliset ominaisuudet sujuvoittavat asiointiasi terveydenhuollon kanssa. Tiesitkö jo nämä viisi Omakannan ominaisuutta?

Kaksi henkilöä katselee puhelinta.

1. Tarkista, mitä se lääkäri sanoikaan  

Unohtuivatko lääkärin antamat hyvät ohjeet tai viimeisimmän lääkärikäynnin ajankohta? 

Kirjautumalla Omakantaan osoitteessa kanta.fi voit helposti ja turvallisesti tarkistaa aiempien lääkärikäyntiesi ajankohdat ja lausunnot. Voit suodattaa tietojasi säätämällä esimerkiksi aikaikkunaa pidemmälle ajanjaksolle ja hakea tietoa myös aiheen tai diagnoosin mukaan.

2. Hoida terveysasioita toisen henkilön puolesta 

Omakannassa on mahdollista asioida toisen puolesta. Puolesta asiointi voi olla hyödyllistä henkilöille tilanteissa, joissa omien asioiden hoitaminen on haastavaa.  

Toisen täysi-ikäisen puolesta voi esimerkiksi pyytää reseptien uusimista, tarkastella laboratoriotutkimusten tuloksia tai tarkistaa, mitä terveydenhuollon ammattilainen olikaan viime lääkärikäynnillä sanonut. Puolesta asiointiin tarvitaan Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-valtuus.

Omakannassa voit asioida myös alaikäisten puolesta, mutta yli 10-vuotiaan lapsen tiedot näkyvät huoltajalle sitä mukaa, kun terveydenhuollon organisaatioissa on tehty tarvittavat muutostyöt potilastietojärjestelmiin.

Huomioithan, että päätöskykyisellä alaikäisellä lapsella on mahdollisuus vaikuttaa omien tietojensa näkymiseen huoltajalleen palvelussa.

3. Hyödynnä koronarokotustodistus 

Löydät Omakannasta EU:n yhteisen koronatodistuksen, joka koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronavirustaudista. Todistus on ilmainen, ja sen voi ladata ja tallentaa omalle laitteelle tai tulostaa. 

Rokotustodistus päivittyy Omakantaan, kun rokotteen antaja on päivittänyt rokotustiedot Kanta-palveluihin. EU:n koronatodistus sisältää henkilön saamien koronarokotteiden lisäksi tiedot henkilön saamasta negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta taudista. Eri todistusten voimassaoloajat vaihtelevat. 

Koronatodistukset ovat käytössä EU:n sisällä matkustettaessa. Ennen matkalle lähtöä on hyvä varmistaa, että koronatodistus on voimassa ja ladata se mukaan Omakannasta. Samoin ennen matkaa on tarpeen tarkistaa ajantasaiset kohdemaan maahantulo- ja karanteenisäädökset. Ne voivat vaihdella maittain.

4. Pyydä reseptin uusimista 

Omakannassa voit kätevästi lähettää uusimispyynnön voimassa olevista resepteistäsi. Uusintapyynnön voi lähettää resepteistä, joista on jo aiemmin ostettu lääkettä. Reseptin uusimispyyntö voi kestää kahdeksan vuorokautta, ja uusimispyynnön tilannetta voi seurata Reseptit-sivulta valitsemalla hakuehdon ”Reseptit, joista on tehty uusintapyyntö”.  
 
Jos reseptiä uusiessasi annat järjestelmään puhelinnumerosi, saat tekstiviestin, kun uusinta on valmis. Jos et löydä Omakannasta etsimääsi reseptiä, käänny lääkärin puoleen. 

5. Katso laboratoriotutkimustesi tulokset 

Laboratoriotutkimusten tulokset näkyvät Omakannassa kohdassa Terveystiedot > Laboratoriotutkimukset. Jos tutkimustulokset eivät näy Omakannassa, kokeile vaihtaa haun päivämääriä. Tutkimustulokset on voitu kirjata päivälle, jolloin tutkimuslähete on tehty.

Tulosten siirtyminen terveydenhuollosta Kanta-palveluihin voi myös kestää jonkin aikaa, tulokset eivät siis päivity Omakantaan aivan saman tien.  

Jos tulokset eivät näy Omakannassa kohtuullisen ajan kuluessa, on syytä olla yhteydessä terveydenhoitoyksikköön, jossa tutkimukset on tehty. 

Lue lisää: 

 

Julkaistu alun perin 10.6.2021.