Sisältöjulkaisija

Sosiaalipalvelujen asiakastiedot alkavat näkyä OmaKannassa – mitä se tarkoittaa?

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 1.12.2023 Kaikki artikkelit

Jokaisella kansalaisella näkyy nyt OmaKannassa osio: Sosiaalipalvelujen tiedot. Eri hyvinvointialueilla ja yksityisissä sosiaalipalveluissa kirjattuja asiakastietoja voi vähitellen lukea OmaKannasta.

Sekä hyvinvointialueiden että yksityisten sosiaalipalvelujen asiakastiedot alkavat vähitellen näkyä OmaKannassa. Tähän saakka OmaKannassa on näkynyt vain terveystietoja, kuten lääkärin tekemiä kirjauksia ja tiedot resepteistä. Jatkossa OmaKannassa näkyy myös sosiaalihuollon asiakirjoja, kuten tieto sosiaalihuollon asiakkuudesta ja sen kestosta sekä omatyöntekijän yhteystiedot. 

Kaksi henkilöä katselee tietokonetta.
 

– Muutos on iso, mutta se tapahtuu vähitellen. Asiakkaalle suurin hyöty on, että jatkossa hän näkee OmaKannassa yhdellä kirjautumisella niin terveys- kuin sosiaalipalvelujenkin tietoja, sanoo OmaKannan asiakkuusvastaava Mirva Nättiaho-Rönnholm.

Sosiaalipalvelujen tietojen näkyminen helpottaa asioiden hoitoa

Tietojen näkyminen OmaKannassa lisää sosiaalipalvelujen ammattilaisen työn läpinäkyvyyttä ja parantaa asiakkaan mahdollisuuksia osallistua omien asioidensa hoitamiseen.     

 – Asiakas näkee OmaKannasta esimerkiksi palvelutarpeen arviot ja suunnitelmat, jotka on saatettu aiemmin lähettää hänelle paperisena. Asiakas voi palata näihin rauhassa, kertoo asiakkuusvastaava Riikka Pinta Kanta-palveluista.  

Tietojen näkyminen voi sujuvoittaa asiointia myös esimerkiksi silloin, kun aikuisella lapsella on tarve hoitaa omien, iäkkäiden vanhempiensa asioita. 

– Läheisen ihmisen tukeminen sosiaalipalvelujen asioiden hoidossa helpottuu, kun tiedot ovat OmaKannassa nähtävillä, Nättiaho-Rönnholm sanoo.

Tiedot näkyviin vähitellen     

– Valtaosa Kantaan tallennetuista sosiaalipalvelujen tiedoista on vielä sellaista, joita ei ole mahdollista näyttää OmaKannassa. Käytännössä sosiaalipalvelujen asiakastietoja alkaa näkyä OmaKannassa vaiheittain sitä mukaan, kun tarvittavat muutokset tietojärjestelmiin on tehty sosiaalihuollossa, Pinta huomauttaa. 

Tämä tapahtuu eri hyvinvointialueilla ja eri palveluntuottajien kohdalla eri tahtia. 

Sosiaalipalvelujen tiedot löytyvät OmaKannasta omasta osiostaan

Sosiaalipalvelujen tiedot on jaoteltu OmaKannassa niin, että asiat löytyvät helposti.  
 
– Esimerkiksi vammaispalvelut, iäkkäiden palvelut ja lapsiperheiden palvelut ovat kaikki omien otsikoidensa alla. Jos asiakkaalla ei ole lainkaan sosiaalipalvelujen asiakastietoja, OmaKanta kertoo myös sen, Nättiaho-Rönnholm lisää. 

Mikä muuttuu?
  • Sosiaalipalvelujen tiedot alkavat näkyä OmaKannassa vaiheittain vuosien 2023–2026 aikana. 
  • OmaKannassa näkyy jatkossa esimerkiksi 
    • sosiaalihuollon asiakirjoja, kuten päätökset, palvelutarpeen arviot ja suunnitelmat 
    • tieto asiakkuudesta ja sen kestosta  
    • omatyöntekijän yhteystiedot 
  • OmaKannassa  voi hoitaa jatkossa sosiaalipalvelujen asioita myös toisen henkilön puolesta.

Lue lisää