Sisältöjulkaisija

Uusi säännös terveystietojen tutkimuskäytössä – merkittävät löydökset voivat johtaa yhteydenottoihin

Tiedote - Ammattilaiset Kirjoitettu 31.1.2024 Kaikki tiedotteet

Yksilöllisen hoidon tarpeen havaitseminen ja hoidon kehittäminen on nyt mahdollista rekisteritutkimuksessa tehtyjen löydösten avulla.

Vuoden 2024 alusta tuli sovellettavaksi sosiaali- ja terveystietojen toissijaista käyttöä koskevan lain pykälä 55, joka tuo muutoksia terveydenhuoltoon ja tutkimukseen.

Nyt voimaantullut lain pykälä mahdollistaa kliinisesti merkittävien löydösten perusteella tehtävät yhteydenotot henkilöihin, joiden terveyteen liittyvää riskiä voidaan löydöksen ansiosta ehkäistä tai hoidon laatua parantaa. Halutessaan yhteydenoton voi myös kieltää.

Mistä on kyse?

  1. Tutkijat käyttävät rekisteritutkimuksessa pseudonymisoituja sosiaali- ja terveystietoja, joista ei voi tunnistaa yksittäisiä henkilöitä.
  2. Jos tutkija tekee aineistosta kliinisesti merkittävän löydöksen, jatkossa sitä voidaan hyödyntää myös yksilöllisessä terveysriskien ehkäisyssä tai hoidon parantamisessa.
  3. Tutkija ottaa tällöin yhteyttä Findataan, sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaiseen.
  4. Findata selvittää, keitä löydös koskee eli purkaa pseudonymisoinnin ja toimittaa tiedon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalle.
  5. THL:n asiantuntijat arvioivat löydöksen merkittävyyden ja toimenpiteiden potentiaalisen hyödyn. Jos löydös todetaan tärkeäksi, tieto toimitetaan asianomaiselle hyvinvointialueelle.
  6. Hyvinvointialueen henkilökunta ottaa yhteyttä potilaaseen tarjotakseen lisätietoja ja mahdollisia hoitovaihtoehtoja.
  7. Yhteydenotot voi kieltää julkisessa terveydenhuollossa tai myöhemmin keväällä sähköisesti OmaKannassa.

Lue lisää tiedotteesta (findata.fi)