Suostumus reseptitietojen käyttöön

Suostumus reseptitietojen käyttöön

Reseptitietojasi saa luovuttaa hoitoosi liittyvissä tilanteissa ilman erillistä suostumustasi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajille ja apteekeille. Jos aiot hakea reseptilääkettä Euroopasta suomalaisella sähköisellä reseptillä, anna suostumus reseptin käyttöön Omakannassa.

Hoitotilanteissa ei tarvita erillistä suostumusta reseptitietojesi käyttöön. Jos sosiaali- ja terveydenhuollossa halutaan hakea reseptitietojasi muuta tarkoitusta kuin hoitoa varten, tarvitaan sinulta kirjallinen suostumus.

Apteekissa reseptien haku niiden toimittamista varten ei vaadi erillistä suostumustasi.

Reseptitietojesi luovuttaminen perustuu Omakannassa tai palvelunantajan luona saamaasi Kanta-informointiin ja mahdollisesti asettamiisi kieltoihin. Voit kohdistaa reseptitietoja koskevan luovutuskiellon yksittäisiin resepteihin.

Valtuutus reseptitietojen tarkasteluun toisen puolesta asioidessa

Voit antaa erillisen valtuutus reseptitietojesi tarkasteluun esimerkiksi apteekissa tai terveydenhuollossa tapahtuvaa puolesta-asiointia varten.

Jos joku muu hakee lääkkeesi apteekista, hänellä täytyy olla mukana reseptisi potilasohje tai Kela-korttisi. Kela-kortilla asioidessaan hakijalla täytyy olla noudettavan lääkkeen tiedot. Voit myös antaa lääkkeen hakijalle Suomi.fi-verkkopalvelussa sähköisen apteekkiasiointivaltuutuksen. Valtuutuksella asioidessaan hakijan pitää tietää henkilötunnuksesi.

Muiden reseptiin liittyvien asioiden hoitoon apteekissa vaaditaan joko

  • sähköinen apteekkiasiointivaltuutus Suomi.fi:n kautta tai 
  • täytetty ja allekirjoitettu Reseptin valtuutuslomake. 

Potilasturvallisuuden ja tietosuojan vuoksi suostumuslomakkeita saa vain apteekista, terveydenhuollosta ja Kelan palvelupisteestä.

Lue lisää toisen puolesta asioinnista:

Suostumus reseptitietojen luovuttamiseen ulkomaiselle apteekille

Jos aiot ostaa lääkettä suomalaisella sähköisellä reseptillä toisesta Euroopan maasta, pitää sinun antaa ensin suostumus reseptitietojesi luovuttamiseen ulkomaiselle apteekille. Voit antaa sen vain Omakannassa.

Voit antaa suostumuksen joko kaikille tai yksittäisille maille. Jos annat suostumuksen kaikille maille, koskee suostumus sekä antohetkellä palvelun piirissä olevia että palveluun tulevaisuudessa liittyviä uusia maita. Voit peruuttaa suostumuksen milloin vain.

Sivua päivitetty 18.11.2021