Terveystiedot

Terveystiedot

Tiedot hoidostasi ja tutkimustulokset tallennetaan Potilastiedon arkistoon. Omakannan kautta voit itse katsoa terveystietojasi.

Potilastiedon arkisto on Kanta-palvelu, jonne terveydenhuollon yksiköt tallentavat potilastietoja omista tietojärjestelmistään tietoturvallisesti. Potilastiedon arkisto mahdollistaa terveystietojen välittämisen eri terveydenhuollon yksiköissä, jos olet antanut siihen luvan eli suostumuksen.

Jos annat suostumuksen, sinua hoitavat lääkärit ja hoitajat Suomessa näkevät aiemmat terveystietosi. Kun hoitoosi liittyvä tieto kulkee eri terveydenhuollon toimijoiden välillä, sinua voidaan hoitaa paremmin eikä päällekkäisiä hoitoja ja tutkimuksia tarvitse tehdä. 

 

Terveystietosi näkyvät eri hoitopaikoissa vain, jos annat siihen suostumuksen

Asiointi helpottuu ja nopeutuu terveydenhuollossa, kun tietosi ovat saatavilla hoitopaikasta riippumatta. Suostumuksen voit antaa Omakannassa tai kirjallisesti terveydenhuollossa.

Tietojen katselu Potilastiedon arkistosta edellyttää aina hoitosuhdetta. Terveystietoihin pääsevät vain ne terveydenhuollossa työskentelevät henkilöt, joilla on terveydenhuollon ammattikortti ja työtehtävien mukaiset käyttöoikeudet Potilastiedon arkiston tietoihin.

Mitä terveystietoja Kantaan tallennetaan?

Kanta-palvelujen Potilastiedon arkistoon tallennetaan potilasasiakirjoissa olevat hoitotiedot ja tutkimustulokset. Potilastiedon arkiston tiedot laajenevat koko ajan. Tällä hetkellä sinne lisätään hammashoidon tietoja. Kantaan on tulossa myös tulevaisuudessa mm. ensihoidon ja sosiaalihuollon tiedot. 

Tiedot näkyvät siitä asti, kun terveydenhuollon yksikkö on alkanut tallentaa tietoja Potilastiedon arkistoon. Tätä aikaisempia terveystietoja arkistossa ja Omakannassa ei näy. 

Kantaa käyttää sekä julkinen että yksityinen terveydenhuolto

Kanta-palvelujen Potilastiedon arkistoa käyttävät kaikki julkisen terveydenhuollon yksiköt ja suuri osa yksityisistä terveydenhuollon palveluntarjoajista. Käyttö laajenee koko ajan. Voit tarkistaa ajantasaisen listan palvelua käyttävistä yksityisistä terveydenhuollon yksiköistä

Näet terveydenhuollossa tallennetut terveystiedot Omakannassa

Omia terveystietojasi pääset tarkastelemaan Omakanta-palvelussa. Omakanta näyttää samat tiedot, jotka on kirjattu terveydenhuollon omaan potilastietojärjestelmään. Jos havaitset tiedoissasi puutteita tai virheitä, niin ole yhteydessä siihen terveydenhuollon yksikköön, joka sinua on hoitanut.

Lue lisää

Sivua päivitetty 09.06.2021

Terveystiedot-osion alasivut