Koronatodistus

Koronatodistus

Suomen kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannassa. Rokotustodistukset tulevat kansalaisille näkyviin vaiheittain.

​​Kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannasta 26.5. lähtien. EU:n yhteinen koronatodistus tulee Omakantaan heinäkuussa.

Koronarokotustodistuksen voi näyttää Omakannasta puhelimen näytöltä tai sen voi tulostaa paperille. Todistuksessa on koodi, jonka avulla todistuksen aitouden voi todentaa.

Näin saat koronarokotustodistuksen Omakannasta

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Katso tästä, miltä todistus näyttää: ​​Mallitodistus kansallisesta koronarokotustodistuksesta

Omakannan kansallinen koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa vain niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista. EU-maat voivat siis itse päättää, hyväksyvätkö ne kansallisen todistuksen rajanylitystilanteissa. Kansallisella koronarokotustodistuksella ei näin ollen pysty matkustamaan vapaasti koko EU:n alueella.

Yleisesti matkustamista on yhä syytä välttää, koska koronatilanne on huono useissa maissa. Lisäksi ennen matkalle lähtöä on tarkistettava huolella kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

Rokotustiedot tulevat Omakantaan näkyviin viiveellä osalle rokotetuista

Alkuvaiheessa todistukset eivät vielä näy kaikille rokotetuille henkilöille. Jos todistus ei ole saatavilla Omakannasta ja tarvitset todistuksen välittömästi, ota yhteyttä omaan terveydenhuollon yksikköön rokotustietojen tarkistamiseksi.

Voit saada koronarokotustodistuksen Omakannasta, kun rokotteen antaja on tallentanut rokotustiedot Kanta-palveluihin oikeassa muodossa. Touko-kesäkuun ajan tiedot tulevat osalle rokotetuista viiveellä näkyviin Omakantaan.

Jatkossa koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.

Kansallisen koronarokotustodistuksen saa vain Omakannasta. Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa eivätkä valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat pyytää terveydenhuollosta muun todistuksen annetusta koronarokotuksesta.

EU:n koronatodistus Omakanta-palvelusta

Heinäkuussa käyttöön tuleva EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta:

  • todistus koronarokotuksesta,
  • todistus koronatestituloksesta,
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Kun EU:n yhteinen koronatodistus heinäkuussa tulee käyttöön, koronatodistuksen saa Omakannan lisäksi tulosteena omasta terveyskeskuksesta tai muusta terveydenhuollon yksiköstä. Todistukset saa Omakannasta sen jälkeen, kun rokotus- tai testitulostiedot on tallennettu oikeassa muodossa Kanta-palveluihin.

EU:n yhteinen koronatodistus hyväksytään kaikissa EU-maissa. Kun EU:n koronatodistus tulee voimaan, kansallista koronarokotustodistusta ei enää saa Omakannasta.

Lisätietoa

Sivua päivitetty 07.06.2021