Koronatodistus ja koronapassi

Koronatodistus ja koronapassi

EU:n koronatodistuksella on kaksi käyttötarkoitusta. Se toimii Suomessa koronapassina ja sitä voi käyttää myös matkustaessa. Voit ladata sen Omakannasta.

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Lataa koronatodistus Omakannasta
1.    Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

2.    Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
3.    Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
4.    Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Katso tästä, miltä todistus näyttää: Mallitodistus EU:n koronarokotustodistuksesta

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. Testitulostodistus on saatavilla yleensä vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta. Sairastamistodistus on saatavilla 11 vuorokauden kuluttua positiivisesta testistä.

Jos et käytä Omakantaa, voit saada koronatodistuksen tulostettuna terveydenhuollosta siitä yksiköstä, jossa rokotus on annettu tai testi on tehty.

EU:n koronatodistus toimii myös koronapassina

EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Kaikki kolme todistusta toimivat myös koronapassina. Koronapassin saavat myös henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotuksen.

Koronapassi on vaihtoehto rajoitustoimille

Koronapassin käyttö on vaihtoehto alueellisille koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn esimerkiksi ravintoloihin, yökerhoihin sekä erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Koronarajoitusten kohteina olevat toimijat voivat ottaa koronapassin käyttöön vapaaehtoisesti. Rajoitusten kohteena olevat toimijat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin näyttämistä sisäänpääsyn yhteydessä.

Tapahtuman järjestäjä voi lukea koronapassin mobiililaitteella, johon on ladattu THL:n hyväksymä Koronatodistuksen lukija -sovellus. Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna terveystietoja tai muita tietoja.

Koronatodistuksen käyttö matkustettaessa

Kun matkustat, selvitä kohdemaan kriteerit koronatodistukselle ja testituloksen voimassaololle. Eri maissa koronatodistuksilla voi olla eri voimassaoloaikoja, minkä vuoksi matkustettaessa matkustajan tulee aina itse selvittää etukäteen kohdemaan koronarajoitukset ja käytännöt.

Jos todistus puuttuu tai siinä on virhe, ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Jos koronatodistusta ei näy Omakannassa tai todistuksen tiedoissa on virhe, ota yhteyttä siihen terveydenhuollon palvelunantajaan, josta olet saanut rokotuksen tai jossa koronatesti on tehty. Kanta-palvelut ei voi korjata virheellistä tietoa. Virheet korjataan terveydenhuollossa.

Lisätietoa koronatodistuksesta ja koronapassista

Omakannan asiakaspalvelu

  • Puhelin: 020 634 4588. Palvelemme arkisin klo 9–16.
  • Sähköposti: asiakaspalvelu@kanta.fi
  • Asiakaspalautelomake
Sivua päivitetty 17.01.2022

Koronatodistus ja koronapassi -osion alasivut