Koronatodistus mukaan ulkomaanmatkalle

Koronatodistus mukaan ulkomaanmatkalle

Jos olet lähdössä ulkomaanmatkalle, varmista, että koronatodistuksesi on voimassa ja lataa se mukaan Omakannasta.

Voit käyttää matkustaessa rokotustodistusta, sairastamistodistusta tai negatiivista testitulosta. Huomioi eri todistusten voimassaoloajat ja lataa mukaan aina uusin todistus. EU:n koronatodistus hyväksytään EU:ssa ja noin 40 maassa EU:n ulkopuolella.

Ennen matkaa

Tarkista ajoissa ennen matkaa, että koronatodistuksesi tiedot ovat oikein. Jos todistuksessa on virhe, pyydä terveydenhuoltoa korjaaman tiedot ja lataa uusi todistus Omakannasta.

Todistusten voimassaoloajat

Jos sinulla on

 • 3 rokotusta, rokotustodistus on voimassa toistaiseksi
 • 2 rokotusta, rokotustodistus on voimassa aikuisilla 270 päivää (9 kuukautta) ja alle 18-vuotiailla toistaiseksi
 • koronan sairastamistodistus, se on voimassa 180 päivää (6 kuukautta). Sairastamistodistuksen saat terveydenhuollon varmistamasta pikatestituloksesta tai laboratoriovarmennetusta PCR-testistä.
 • terveydenhuollon tekemä negatiivinen pikatestitulos, se on voimassa 48 tuntia ja PCR-testi puolestaan 72 tuntia näytteenoton jälkeen.

Maahantulorajoitukset

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan edustustosta tai reopen.europa.eu. Tarkista myös lentoyhtiöiden ja muiden liikennöitsijöiden ohjeet sekä kauttakulkumaiden rajoitukset.

Jotkut maat voivat vaatia rokotustodistuksen lisäksi myös esimerkiksi negatiivisen koronatestituloksen.

Lisätietoa

Lataa koronatodistus Omakannasta

 • Kirjaudu Omakantaan omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 • Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 • Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
 • Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Katso tästä, miltä todistus näyttää: Mallitodistus EU:n koronarokotustodistuksesta

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. Testitulostodistus on saatavilla yleensä vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta. Sairastamistodistus on saatavilla 11 vuorokauden kuluttua positiivisesta testistä.

Jos et käytä Omakantaa, voit saada koronatodistuksen tulostettuna terveydenhuollosta siitä yksiköstä, jossa rokotus on annettu tai testi on tehty.

Jos todistus puuttuu tai siinä on virhe, ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Jos koronatodistusta ei näy Omakannassa tai todistuksen tiedoissa on virhe, ota yhteyttä siihen terveydenhuollon palvelunantajaan, josta olet saanut rokotuksen tai jossa koronatesti on tehty. Kanta-palvelut ei voi korjata virheellistä tietoa. Virheet korjataan terveydenhuollossa.

EU:n koronatodistus toimii myös koronapassina, vaihtoehtona rajoitustoimille

Koronapassin käyttö on vaihtoehto alueellisille koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn esimerkiksi ravintoloihin, yökerhoihin sekä erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Koronarajoitusten kohteina olevat toimijat voivat ottaa koronapassin käyttöön vapaaehtoisesti. 

Tapahtuman järjestäjä voi lukea koronapassin mobiililaitteella, johon on ladattu THL:n hyväksymä Koronatodistuksen lukija -sovellus. Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna terveystietoja tai muita tietoja.

Omakannan asiakaspalvelu

 • Puhelin: 020 634 4588. Palvelemme arkisin klo 9–16.
 • Sähköposti: asiakaspalvelu@kanta.fi
 • Asiakaspalautelomake

Logo: EU

Sivua päivitetty 05.05.2022

Koronatodistus ja koronapassi -osion alasivut