Tiedä Omakantasi!

Kolme nuorta istuu ulkona pöydän ääressä

Tiedä Omakantasi!

Tälle sivulle on koottu nuorille tietoa Omakannasta. Omakanta on verkkopalvelu, josta löydät omat terveystietosi ja lääkereseptisi. Tiedot tulevat näkyviin Omakantaan aina terveydenhuollon käyntisi jälkeen.

Ainoastaan sinä itse, sinua hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset sekä tietyissä tapauksissa huoltajasi voivat nähdä Omakannassa olevat tiedot. 

Huolettaako sinua jokin terveyteesi liittyvä asia? Juttele rohkeasti huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada tukea ja apua.

Katso video, jossa Iida kertoo, miten nuoret voivat käyttää Omakantaa. (youtube.com)

Omakannasta löydät terveystietojasi

Omakannasta näet:

  • sinulle määrättyjen lääkkeiden reseptit
  • hoitoosi liittyvät terveydenhuollon ammattilaisten tekemät kirjaukset
  • sinulle tehdyt laboratorio- ja röntgentutkimukset 
  • rokotustietojasi.

Kaikkia vanhimpia terveydenhuollon käyntejäsi ei ole välttämättä kirjattu Omakantaan.

Pääset kirjautumaan Omakantaan tämän verkkopalvelun sivuilta, oikean yläkulman Kirjaudu Omakantaan-painikkeesta. Omakannan käyttöön tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin.

Mobiilivarmenteesta saat lisätietoa matkapuhelioperaattoriltasi, verkkopankkitunnuksiin liittyvissä kysymyksissä voit kääntyä pankin puoleen.

Nuoret kävelevät ja juttelevat pihatiellä.

Omakannan tiedot ovat yksityisiä 

Omakannassa olevia tietojasi ei näe kukaan sellainen, joka ei liity terveytesi hoitoon. Esimerkiksi opettaja ei voi mennä katsomaan tietojasi Omakantaan. Terveydenhuollon ammattilaisilla on aina vaitiolovelvollisuus sinun terveyteesi liittyvissä asioissa eli he eivät kerro tietojasi eteenpäin. 

Tulevaisuudessa myös huoltaja voi asioida puolestasi Omakannassa

Kun käyt lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla, hän arvioi, pystytkö päättämään hoidostasi ilman huoltajan apua. Arvio tehdään jokaisella käynnillä erikseen.

Päätöskykyyn vaikuttaa moni syy, kuten

  • ikä, 
  • käynnin syy  
  • hoitosuunnitelma.

Jos hoitava henkilö arvioi, että olet päätöskykyinen, saat valita, näkyvätkö tietosi huoltajallesi Omakannassa. Jos arvioidaan, että et voi päättää hoidostasi yksin, myös huoltajasi näkevät käynnin tiedot Omakannassa.

Aiemmin huoltajien ei ole ollut mahdollista nähdä yli 10-vuotiaan lapsen tietoja Omakannassa. Usein huoltajat ovat kuitenkin mukana alaikäisen hoitoa koskevissa päätöksissä. Siksi on haluttu, että myös huoltajilla on mahdollisuus nähdä tietyissä tilanteissa alaikäisten lasten terveystiedot Omakannassa. 

Aikataulu

Tämä muutos tulee voimaan vähitellen eri paikkakunnilla ja hoitopaikoissa. Omasta terveydenhuollostasi voit kysyä, joko muutos on jo siellä voimassa.

Sivua päivitetty 01.10.2021

Nuorille-osion alasivut