Lääkkeen osto ulkomailta

Lääkkeen osto ulkomailta

Suomalaisella sähköisellä reseptillä alkaa vaiheittain saada lääkkeitä myös muissa Euroopan maissa. Ensimmäisenä yhteistyö alkoi Viron kanssa.

Voit ostaa lääkkeitä sähköisellä reseptilläsi myös niiden Euroopan maiden apteekeista, joissa on valmius toimittaa toisessa maassa määrättyjä sähköisiä reseptejä. Lääkkeitä voi ostaa jo Viron ja Kroatian apteekeista. Vaiheittain mukaan on tulossa lisää maita.

Ennen lääkkeen ostamista, käy antamassa Omakanta-palvelussa suostumus siihen, että reseptitietosi voidaan luovuttaa toisen Euroopan maan apteekille. Ota apteekkiin mukaan passi tai henkilökortti.

Huomaathan, että ulkomailla lääkevaihto voidaan suorittaa eri periaattein kuin Suomessa. Jos ostat reseptilääkkeen ulkomailta, on mahdollista että saamasi lääke on erilaista kuin Suomessa toimitettu lääke.

Sähköisellä reseptillä ei voi ostaa ulkomailta

 • huumausaineita ja PKV-lääkkeitä
 • apteekissa valmistettavia lääkkeitä
 • itsehoitovalmisteita, jotka eivät ole lääkkeitä (esim. perusvoiteet, kliiniset ravintovalmisteet)
 • hoitotarvikkeita, ravintolisiä ja sidetarpeita
 • valmisteita, joita on määrätty tietylle ajalle (esim. lääkkeen kokonaismäärä on määrätty sanallisesti ”vuoden lääkemäärä”)
 • valmisteita, jotka voidaan toimittaa määräajoin uudelleen (esim. kuukauden välein. Reseptissä lukee tällöin iter semel, iter bis tai iter ter)
 • yhdistelmäpakkauksia eli pakkauksia, jotka sisältävät useita eri valmisteita
 • potilaskohtaisia erityislupavalmisteita
 • valmisteita, joihin liittyy lääkärinpalkkio ja joita ei ole vielä kertaakaan toimitettu Suomessa.

Resepti ulkomailla ostoa varten

Lääkkeen määrääjä voi kirjoittaa sinulle myös reseptin nimeltään Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten.  Potilasohjeen sijasta lääkkeen määrääjä tulostaa englanninkielisen lääkemääräyksen, jota käytetään paperisen reseptin tapaan. Sillä ei voi ostaa lääkkeitä Suomesta eikä sitä voi itse tulostaa Omakannasta. 

Lääkemääräystä ulkomailla ostoa varten ei voi kirjoittaa

 • huumausaineita sisältävistä tai alkuperäisen lääkemääräyksen vaativista PKV-lääkkeistä
 • apteekissa valmistettavista lääkkeistä.

EU-maiden on tunnustettava toisissa jäsenmaissa annetut reseptit. Apteekki voi kieltäytyä toimittamasta toisessa jäsenmaassa annettua reseptiä, jos se epäilee reseptin aitoutta tai asianmukaisuutta. Apteekki toimittaa lääkkeet oman maan lainsäädäntönsä mukaisesti.

Ulkomailta sairauden hoitoon ostetuista lääkkeistä haetaan jälkikäteen korvausta Kelasta. Säilytä lääkkeisiin liittyvät dokumentit, kuitit ja suojapakkaukset. Tietoja voidaan tarvita, kun selvitetään, voitko saada korvausta lääkeostosta.
 

Euroopan Unionin yhteisrahoituksen tunnus.

Lue lisää

Sivua päivitetty 26.07.2019