Innehållspublicerare

Mina Kanta-sidorna fungerar som en hälsokalender för Heidi Koivisto

Artikel - Medborgare Skrivet 28.6.2021 Alla artiklar

”Ju mer man använder Mina Kanta-sidorna, desto mer nytta har man av dem”, säger Heidi Koivisto, företagare inom hälsovårdsbranschen, som årligen går på astmakontroller.

Heidi Koivisto sitter på stuggården vid datorn.
 

Heidi Koivisto bor i Veikkola och hon kan Mina Kanta-sidorna som sin egen ficka. Hon har använt tjänsten redan i uppemot tio års tid, i praktiken nästan ända sedan Mina Kanta-sidorna infördes. Mina Kanta-sidorna togs i bruk år 2010. 

– Det var en väldigt ny sak då. Själv hörde jag talas om tjänsten av en händelse, när min läkare nämnde att labbsvaren i fortsättningen kommer till Mina Kanta-sidorna.  

På grund av astma går Heidi Koivisto på kontroller ungefär en gång per år. Hon använder både offentliga och privata hälsovårdstjänster – och är glad över att alla besök och diagnoser syns på samma ställe. 

– Mina Kanta-sidorna fungerar som en hälsokalender för mig. Tidigare hade jag en sjukdomsmapp där jag samlade alla vårdplaner och viktiga dokument. Numera ser jag allt på Mina Kanta-sidorna. Om jag till exempel undergår hyposensibilisering, kan jag se på Mina Kanta-sidorna när behandlingen avslutas.  

Tidigare hade jag en sjukdomsmapp där jag samlade alla vårdplaner och viktiga dokument. Numera ser jag allt på Mina Kanta-sidorna.

På Mina Kanta-sidorna ser Koivisto även de läkemedel som hon använder: hur mycket som finns kvar och vad de kostar.  

– Och det bästa är att man kan skicka en begäran om förnyelse av recept via Mina Kanta-sidorna. Då behöver man inte åka eller ringa till hälsovårdscentralen för den sakens skull. 

Koivisto har uppe Mina Kanta-sidorna även när hon skickar in reseersättningsansökningar till FPA.  

– Där ser jag alla datum på ett och samma ställe och behöver inte skriva upp dem på ett papper. På Mina Kanta-sidorna ser jag även rätt datum för kvittenserna till försäkringsbolaget. 

Uträttande av ärenden för barn och föräldrar 

Koivisto har blivit bekant med Mina Kanta-sidorna även när hon har uträttat ärenden för sina barn. Hemma bor en 10-åring och ett barn med särskilda behov som nyligen fyllde 18 år. 

– Senast igår besökte vi Mina Kanta-sidorna med 18-åringen. Det var tal om att vi skulle utfärda en fullmakt på Suomi.fi genast när det passar. Fastän den unga redan fyllt 18 år upplever den unga sig ännu inte vara tillräckligt vuxen för att använda Mina Kanta-sidorna självständigt. 

Koivisto är glad över att hon i fortsättningen även får se sitt över 10-åriga barns uppgifter på Mina Kanta-sidorna. På Mina Kanta-sidorna kan man uträtta ärenden för minderåriga barn över 10 år, så länge den egna sjuk- och hälsovården har gjort nödvändiga förändringar i patientdatabaserna. 

– Denna förnyelse har vi väntat på som på solens uppgång, sammanfattar Koivisto. 

Koivisto har även funderat på möjligheten att uträtta ärenden för sina egna föräldrar på Mina Kanta-sidorna.  

– Jag har ännu inte funderat närmare med mina föräldrar, men jag vet att åtminstone min pappa är tacksam över denna möjlighet. Många andra vuxna barns börda lättas säkert också av tanken på att de i fortsättningen kan hjälpa till att vårda sina ålderstigna föräldrar genom att uträtta deras ärenden på Mina Kanta-sidorna. 

Många vuxna barns börda lättas säkert också av tanken på att de i fortsättningen kan hjälpa till att vårda sina ålderstigna föräldrar genom att uträtta deras ärenden på Mina Kanta-sidorna. 

Kom ihåg vård- och organdonationstestamentet! 

Heidi Koivisto har en bakgrund som sjukskötare samt förstavårdare och arbetar numera som företagare inom hälsovårdsbranschen.  

– Jag säger alltid åt alla att det åtminstone lönar sig att bekanta sig med Mina Kanta-sidorna och kontrollera sina egna uppgifter. Vi har tillgång till denna avgiftsfria tjänst och det lönar nog sig att utnyttja den. Ju mer man använder den, desto mer nytta har man av den. 

Enligt Koivisto lönar det sig även att göra ett vård- och organdonationstestamente på Mina Kanta-sidorna. I sitt vårdtestamente har Koivisto även lagt till lite extra uppgifter om vad hon tycker och inte tycker om – såsom kaffe. 

– Utifall att jag inte själv längre kan berätta sådant för vårdpersonalen. Åt mig behöver man alltså inte servera kaffe och bulle klockan 14, såsom man gör på många vårdhem, skrattar Koivisto. 

Heidi Koivistos Topp 3 nyttor av Mina Kanta-sidorna: 

  • Förnyande av recept, kontroll av läkemedelsuppgifter och labbresultat 
  • Uträttande av ärenden för andra 
  • Deponering av vårdtestamente 

Läs mer: