Chatbot-upotus

Terveystiedot

Terveystiedot

Terveystietosi tallennetaan terveydenhuollosta Kanta-palveluihin. OmaKannasta voit itse katsoa terveystietojasi.

Kannan kautta terveystietosi liikkuvat terveydenhuollon eri toimijoiden välillä, jolloin sinua hoitavilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä on käytössään ajantasaiset tiedot terveydentilastasi.

Mitä terveystietoja Kannassa on?

Terveydenhuolto kirjaa terveystiedot omiin potilastietojärjestelmiinsä. Järjestelmistä tiedot tallentuvat Kanta-palveluihin.

Kantaan tallennettavia terveystietoja ovat esimerkiksi

  • terveyskeskuksessa ja sairaalassa tehdyt hoitokirjaukset
  • hammashoidosta tehdyt kirjaukset
  • laboratoriotutkimusten tiedot
  • kuvantamistutkimusten tiedot
  • rokotusten tiedot
  • lääkärintodistukset.

Sinua hoitava terveydenhuollon toimija ei välttämättä vielä pysty tallentamaan Kantaan kaikkia terveystietoja. Esimerkiksi kaikki toimijat eivät vielä tallenna Kantaan lääkärintodistuksia.

Kannassa olevien terveystietojen määrä kasvaa koko ajan sitä mukaa kun eri alojen terveydenhuollon toimijat alkavat tallentaa tekemänsä hoitokirjaukset Kantaan.

Terveystietosi siirtyvät Kantaan siitä alkaen, kun terveydenhuollon toimija on alkanut tallentaa sinne tietoja. Takautuvasti tietoja ei voi tallentaa.

Kantaa käyttää sekä julkinen että yksityinen terveydenhuolto

Kantaa käyttävät kaikki julkisen terveydenhuollon yksiköt ja suurin osa yksityisistä terveydenhuollon palveluntarjoajista. Käyttö laajenee koko ajan. Voit tarkistaa ajantasaisen listan Kantaa käyttävistä yksityisistä terveydenhuollon palvelunantajista.

Näet terveydenhuollossa tallennetut terveystiedot OmaKannassa

Omia terveystietojasi pääset tarkastelemaan OmaKanta-palvelussa. OmaKanta näyttää sinulle ne tiedot, jotka terveydenhuolto on tallentanut Kanta-palveluihin.

Jos havaitset tiedoissasi puutteita tai virheitä, ole yhteydessä siihen terveydenhuollon yksikköön, joka sinua on hoitanut.

Kanta-palvelujen kautta tietojasi käsitellään turvallisesti

Terveydenhuollossa tietojesi katselu Kannasta edellyttää aina asiakas- tai hoitosuhdetta. Terveydenhuollon toimijat voivat katsoa Kantaan tallennettuja terveystietojasi siltä osin, kun tiedot ovat tarpeellisia hoitosi kannalta. Tietoja pääsevät katsomaan ne terveydenhuollossa työskentelevät henkilöt, joilla on työtehtävien mukaiset käyttöoikeudet kyseisiin tietoihin.

Lisäksi tietojen katselu Kannasta onnistuu vain, jos olet sallinut tietojesi luovuttamisen terveydenhuollon palvelunantajien välillä.

Lue lisää tietojesi käytöstä hyvinvointialueilla.

Sivua päivitetty 9.3.2023

Terveystiedot-osion alasivut