Sisältöjulkaisija

null Sähköinen resepti ulkomailla - muistilista matkailijalle

Sähköinen resepti ulkomailla - muistilista matkailijalle

Tiedote - Kansalaiset Kirjoitettu 18.10.2019 Kaikki tiedotteet

Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi nykyään ostaa lääkkeitä Viron ja Kroatian apteekeista. Oletko aikeissa hyödyntää palvelua? Lue ohjeet siitä, miten tämä käy käden käänteessä.

Kun suomalainen sähköinen reseptisi käy toisen EU-maan apteekissa, voit esimerkiksi lääkkeiden unohduttua tai pidemmän oleskelun aikana ostaa lääkkeitä paikallisesta apteekista ilman lääkärikäyntiä. 

Ulkomaiset apteekit pystyvät näkemään reseptisi vain omalla suostumuksellasi. Suostumus annetaan etukäteen Omakanta-palvelussa. Voit itse valita, mille palvelun piirissä olevalle maalle suostumuksesi annat. Voit myös perua antamasi suostumuksen milloin tahansa.

Lääkkeiden ostamista varten sinun pitää myös todistaa henkilöllisyytesi virallisella henkilötodistuksella. Ota siis apteekkikäynnille mukaan joko passi tai henkilökortti.
Kuva: Sähköinen resepti ulkomailla - muistilista matkailijalle

Mitä lääkkeitä voin ostaa?

Sähköisen reseptin toimittamisessa on joitain rajoitteita. Voit ostaa ulkomailta tavallisimpia reseptilääkkeitä, mutta esimerkiksi keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja huumausaineita ei toimiteta. Kattavan listan rajoituksista löydät Reseptilääke ulkomailta -sivulta

Suomalainen resepti ei takaa tietyn lääkkeen saamista ulkomaisesta apteekista, sillä kaikkia lääkkeitä ei välttämättä ole saatavissa kaikissa maissa. Huomaathan myös, että ulkomailla lääkevaihto voidaan suorittaa eri periaattein kuin Suomessa, ja saatavilla olevien lääkevalmisteiden nimet ja pakkauskoot saattavat vaihdella.  

Ulkomaisesta apteekista ei saa Kelan suorakorvausta, joten sinun pitää maksaa lääke ensin itse. Korvausta Kelasta voit hakea myöhemmin. Tätä varten kannattaa säilyttää kuitti ja lääkepakkaus. Toistaiseksi voit hakea lääkettä vain itsellesi. 

Palvelu laajenee asteittain muihinkin EU-maihin, ja jatkossa myös Suomen apteekeista voidaan toimittaa toisten EU-maiden sähköisiä reseptejä. 

Lisätietoja

Minun terveyteni @ EU -logo. Sähköiset terveyspalvelut - digitaalinen palveluinfrastruktuuri. Eurooppalainen sähköinen resepti on Euroopan unionin tarjoama palvelu.