Sisältöjulkaisija

Terveydenhuollossa tehdyt positiiviset antigeenitestit mukaan koronatodistuksiin

Tiedote - Kansalaiset Kirjoitettu 1.4.2022 Kaikki tiedotteet

Huhtikuun alusta 2022 lukien EU:n koronatodistukseen sairastetusta koronavirustaudista tulee muutoksia. Todistuksiin otetaan mukaan terveydenhuollossa tehdyt positiiviset antigeenitestit eli ns. pikatestit.

Aiemmin ainoastaan PCR-testillä laboratoriovarmennetuista koronavirustartunnoista on ollut mahdollista saada todistus sairastetusta koronavirustaudista. Muutos perustuu EU-asetukseen.


Antigeenitestitulokset huomioidaan todistuksissa takautuvasti 1.10.2021 tehdyistä tutkimuksista alkaen. Positiivinen antigeenitestitulos huomioidaan myös rokotustodistuksen annosmerkinnöissä. Muutos rokotustodistukseen tehdään automaattisesti. Ajantasaiset koronatodistukset saa Omakanta-palvelusta tai terveydenhuollosta.


Todistus sairastetusta taudista on voimassa aikaisintaan 11 vuorokautta ja enintään 180 vuorokautta siitä, kun henkilö on saanut positiivisen koronatestituloksen.


EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Lisätietoa todistusten merkinnöistä ja voimassaoloajoista löytyy Kanta.fi-sivuilta mm. tiedotteesta Koronatodistuksiin merkintä- ja hyväksymismuutoksia - Kansalaiset - Kanta.fi

Lue lisää