Sisältöjulkaisija

Kanta kokoaa kuvantamistutkimukset yhteen paikkaan

Blogi - Ammattilaiset Kirjoitettu 04.05.2021 Kaikki blogit

Terveystalo on ensimmäinen yksityinen organisaatio, joka on ottanut käyttöön Kuva-aineistojen arkiston. Arkiston avulla kuvantamistiedot löytyvät keskitetysti yhdestä paikasta.

‒ Haluamme olla mukana kehityksessä ja mieluimmin tekemässä asioita kuin seuraamassa sivusta. Sähköiset palvelut ovat tulevaisuutta – on hyvä olla mukana ajoissa, toteaa kehityspäällikkö Kaisa Mikander Terveystalosta.

Lääkäri katsoo tietokoneelta röntgenkuvia.

Terveystalo on ensimmäisenä yksityisenä toimijana ottanut joulukuussa 2020 käyttöön Kuva-aineistojen arkiston. Sen avulla terveydenhuollon organisaatio voi arkistoida potilaan kuvantamistiedot Kanta-palveluihin. Tällä hetkellä Kuva-aineistojen arkistoon voi tallentaa radiologian ja EKG-tutkimuksia. Tulevaisuudessa sisällöt laajenevat myös muun muassa suun terveyden kuvantamiseen ja seulontatutkimuksiin.

Mikanderin mukaan on hienoa, että jatkossa kaikki kuvantamistiedot ovat arkistoituina keskitetysti.

Koulutuksista tukea käyttöönottoon

Käyttöönotto on prosessi, joka vaatii huolellista valmistautumista.

‒ Itse tulin taloon 1,5 vuotta sitten, ja silloin arkistoon liittymisprosessi oli jo käynnissä. Alku oli verkkaista, kun selvitettiin tarkkaan käytännön asioita ja Kanta-sopivuutta järjestelmätoimittajien kanssa. Kun pääsimme vauhtiin, kaikki alkoi rullata jouhevasti.  

Mikander toteaa, että yhteistyö Terveystalon järjestelmätoimittajien Tieto-Evryn ja Optomedin kanssa oli saumatonta tiimityötä.

‒ Myös Kelan tiedotus sujui hyvin ja heidän koulutuksistaan on ollut paljon hyötyä. Kelan etäkoulutus edisti sekä tiedonsaantia että oppimista.

Myös Kelan tiedotus sujui hyvin ja heidän koulutuksistaan on ollut paljon hyötyä.

Itse arkiston käyttö lähti heti hyvin käyntiin.

‒ Päätimme liittyä Kuva-aineistojen arkistoon kerralla – se oli jännä päivä, sillä Terveystalon verkosto on valtakunnallinen ja toimipisteet liittyivät samalla kertaa. Siitä eteenpäin kaikki kuvantamistutkimukset eli lähetteet, lausunnot ja tutkimuskuvat löytyvät arkistosta.

Asiasta tiedotettiin ajoissa, ja Terveystalon henkilöstö otti ison muutoksen hyvin vastaan.

‒ Vaikka askel oli iso, kaikki olivat heti kärryillä. Työnkulun muutos toi haasteita, mutta kysymyksiin löydettiin aina vastaukset. Optimaalistahan olisi ollut pilotoida asiaa testijärjestelmässä, mutta näinkin se sujui onnistuneesti.

Mikanderin mukaan Terveystalon dynaaminen henkilökunta on muutenkin sopeutunut nopeisiin ratkaisuihin. Ohjeistukset ja koulutukset auttoivat alkuun pääsemisessä.

Potilaan hoito sujuvammaksi

Nyt Kuva-aineistojen arkiston käyttö toimii jo omalla painollaan.

‒ Asiakasnäkökulma on meille tärkeä: arkiston avulla kuvantamistiedot löytyvät keskitetysti yhdestä paikasta. Potilaat voivat sitten itse käydä katsomassa tietonsa Omakannasta ja pysyvät mukana omassa hoidossaan.


Asiakasnäkökulma on meille tärkeä: arkiston avulla kuvantamistiedot löytyvät keskitetysti yhdestä paikasta.

Lausunnot ja lähetteet sekä kuvat arkistoidaan yleensä muutaman vuorokauden sisällä.  
Mikanderin mukaan on hyvä, että Terveystaloon hoitoon tulevan asiakkaan tiedot löytyvät yhdestä paikasta.

‒ Vertailukuvat ovat tärkeitä, siksi radiologien ja hoitohenkilökunnan toiveena olisi, että muutkin terveydenhuollon toimijat liittyisivät Kuva-aineistojen arkistoon. Silloin vertailukuvia ei tarvitsisi odotella ja potilaan hoito tulisi vieläkin sujuvammaksi.

Lue lisää