Sisältöjulkaisija

null Kanta-palvelujen käyttömaksujen laskutusjakso on päättymässä - tarkista organisaatiosi laskutusosoite

Kanta-palvelujen käyttömaksujen laskutusjakso on päättymässä - tarkista organisaatiosi laskutusosoite

Tiedote - Ammattilaiset Kirjoitettu 09.06.2021 Kaikki tiedotteet

Apteekkien ja yksityisen terveydenhuollon käyttömaksujen seuraava lasku lähetetään elokuun lopussa. Laskutusosoitteet pitää tarkistaa viimeistään 11.8.

Kanta-palvelujen vuoden 2021 käyttömaksujen laskutusjaksot ja eräpäivät on esitetty alla olevassa taulukossa.

Kanta-palvelujen käyttömaksujen laskutusjaksot ja eräpäivät vuonna 2021.
Toimija Laskutusjakso Eräpäivä
Apteekit 1.1.–30.6.2021
1.7.–31.12.2021
30.09.2021
28.02.2022
Julkinen terveydenhuolto kahdessa tasasuuruisessa erässä
kahdessa tasasuuruisessa erässä
30.03.2021
31.12.2021
Yksityinen terveydenhuolto 1.1.–30.6.2021
1.7.–31.12.2021
30.09.2021
28.02.2022

Laskutusosoitteen tarkistaminen ja päivittäminen

Oikealla laskutusosoitteella varmistat, että lasku saapuu ajoissa ja oikeaan osoitteeseen. 

Ohjeet tietojen tarkistamiseen

 1. Kirjaudu Kanta Ekstranetiin
 2. Kirjautumisen jälkeen valitse edustamasi organisaatio.
  1. Lisäohje apteekkareille: Jos hallussasi on kaksi apteekkia, molemmille apteekeille tulee sama laskutusosoite. Viimeisin tekemäsi muutos päivittyy molempien apteekkien tietoihin automaattisesti.
 3. Valitse palvelu, jonka tietoja olet tarkistamassa.
  1. Lisäohje yksityiselle terveydenhuollolle: Resepti-palvelun ja Potilastiedon arkisto -palvelun laskutustiedot pitää tarkistaa erikseen.
 4. Avaa asiakastietojesi yhteenveto Päivitä tietoja -linkistä.
 5. Päivitä virheelliset tai puuttuvat tiedot klikkaamalla yhteenvedon Muokkaa-painiketta. Tarkista myös laskutuksen yhteyshenkilötiedot.
 6. Jos haluat laskutuksen sähköisesti, pitää verkkolaskuosoitteessa olla sekä OVT- tai IBAN-tunnus sekä operaattoritunnus. Tarvittaessa voit olla yhteydessä omaan pankkiisi tietojen päivittämiseksi.
  • OVT-tunnus: OVT-tunnus on vastaanottajan identifoiva osa verkkolaskuosoitetta. Sen perusteella laskut ohjataan juuri kyseiselle vastaanottajalle. OVT-tunnus koostuu Suomen verohallinnon tunnuksesta 0037 + yrityksen y-tunnuksesta ilman väliviivaa (8 merkkiä), sekä mahdollisesta tarkenteesta (enintään 5 merkkiä).
  • IBAN-tunnus: Kansainvälinen IBAN-muotoinen tilinumero muodostuu kotimaisesta tilinumerosta, jonka eteen on lisätty maakoodi eli kirjaimet FI sekä kaksi tarkistenumeroa.
  • Operaattoritunnus: Operaattoritunnus ilmaisee, minkä välittäjän kautta verkkolaskut lähetetään. Operaattoritunnus on joko pankin tai operaattorin tunnus.
  • Tarkista myös organisaatiosi lähiosoite. Kanta-palvelut tarvitsee verkkolaskuosoitteen lisäksi aina myös lähiosoitteen niitä tilanteita varten, jolloin verkkolaskutus ei onnistu ja joudumme lähettämään laskun paperisena.

Kanta-palvelujen käyttömaksut 

Valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen käyttömaksut peritään Kanta-palveluihin liittyneiltä palvelunantajilta ja apteekeilta. Maksuilla katetaan Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tuottamat varmennepalvelut ja ylläpitokustannukset, joita Kelalle tulee Kanta-palveluiden hoitamisesta.

Kanta-palveluja ovat sähköisen lääkemääräyksen palvelut, potilastietojen valtakunnallinen sähköinen arkisto, omien tietojen katseluyhteys ja potilaan tiedonhallintapalvelut.

Käyttömaksun peruste vuonna 2021

 • Apteekeilta perittävä käyttömaksu on 0,053 € / toimitettu resepti. Käyttömaksuun eivät sisälly mitätöidyt lääketoimitukset.
 • Julkiselta terveydenhuollolta perittävä käyttömaksu on 2,432 € kutakin kunnan asukasta kohti.
 • Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antajilta perittävä maksu on 0,431 € / laadittu lääkemääräys. Laadittu lääkemääräys tarkoittaa yhtä määrättyä lääkettä.

Lisätietoja