Sisältöjulkaisija

STM, THL ja Kela: Ensimmäiset Omakannan koronarokotustodistukset nyt saatavilla

Tiedote Kirjoitettu 26.05.2021 Kaikki tiedotteet

Kansallinen koronarokotustodistus on nyt saatavilla Omakannasta. Tiedot Omakantaan tulevat osittain viiveellä, joten alkuvaiheessa todistukset eivät kuitenkaan vielä näy aivan kaikille rokotetuille henkilöille.

Kansallinen koronarokotustodistus sisältää tiedon henkilön saamista koronarokotuksista. Todistuksen saa jo ensimmäisestä rokotuskerrasta.

Todistuksen saa noudattamalla seuraavia ohjeita:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Kansallisen koronarokotustodistuksen saa ainoastaan Omakannasta, josta sen voi esittää sähköisesti tai itse tulostaa paperiseksi versioksi. Lisäksi toisen täysi-ikäisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan, jos ei itse pysty asioimaan palvelussa.

Tällä hetkellä ja jatkossakin henkilö voi saada muun paperisen todistuksen koronarokotuksesta terveydenhuollosta. Tämä todistus ei kuitenkaan ole sama kuin Omakannan kansallinen koronarokotustodistus.

Kansallisessa koronarokotustodistuksessa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Rokotustietoja täydennetään edelleen Kanta-palveluihin

Kanta-palveluihin ja suureen osaan käytössä oleviin potilastietojärjestelmistä on tehty muutoksia, jotta koronarokotukset tulevat näkyviin Omakannassa ja niistä on mahdollista antaa todistus.

Omakannan rokotustodistuksen saa jokainen rokotettu henkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus. Ensimmäiset saavat todistuksensa näkyville jo 26.5. alkaen.

Touko-kesäkuussa tiedot tulevat näkyviin suurelle osalle rokotetuista viiveellä, koska rokotustietoja korjataan eri tietojärjestelmiin takautuvasti.

Jos siis todistustasi ei vielä näy Omakannassa, odota rauhassa, tietosi kirjautuvat kyllä Omakantaan. Jos kuitenkin tarvitset rokotustodistuksen välttämättömästä syystä, ota yhteys rokotteen antaneeseen organisaatioon.

Rokotustodistus on nyt saatavilla Omakannassa noin 72 % rokotetuista.

Jatkossa koronarokotustodistus on saatavilla Omakannassa viiden vuorokauden kuluessa rokotuksesta.

EU:n yhteinen koronatodistus käyttöön heinäkuussa

Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa niissä maissa, jotka sen hyväksyvät. Maat voivat siis itse päättää, mitä todistuksia ne vaativat, hyväksyvätkö ne kansallisen koronarokotustodistuksen rajanylitystilanteissa ja edellyttävätkö ne esimerkiksi yhtä vai kahta rokoteannosta. Henkilön on ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii.

Yleisesti matkustamista on yhä syytä välttää, koska koronatilanne on huono useissa maissa. Lisäksi ennen matkalle lähtöä on tarkistettava huolella kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

Kansallinen koronarokotustodistus on saatavissa Omakannasta, kunnes EU:n yhteinen koronatodistus (EU Digital Covid Certificate) tulee käyttöön heinäkuussa. EU:n yhteinen koronatodistus sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön samalla kertaa ja ne saa Omakannasta.

Tavoitteena on, että jatkossa Omakannasta voi saada todistuksen myös muista rokotuksista sekä laboratoriotutkimusten tuloksista.

Lisätietoa

  • johtaja Minna Saario, STM, etunimi.sukunimi@stm.fi (yleiset kysymykset)
  • tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho, THL, etunimi.sukunimi@thl.fi
  • tietopalvelujohtaja Marina Lindgren, Kela, etunimi.sukunimi@kela.fi (Kanta-palveluihin liittyvät kysymykset)

Omakannan koronatodistuksista lisää STM:n ja THL:n koronainfossa 27.5.