Lääketietokanta

Lääketietokanta

Lääketietokanta on palvelu, joka sisältää lääkkeen määräämisen ja toimittamisen kannalta tarpeelliset, ajantasaiset tiedot lääkkeistä.

Lääkkeen perustietojen lisäksi tietokannassa on tiedot muun muassa

  • lääkkeen hinnasta
  • korvattavuudesta
  • keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista.

Lääketietokannassa on myyntiluvallisten resepti- ja itsehoitolääkkeiden lisäksi tiedot määräaikaisista erityislupavalmisteista sekä korvattavista perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista.

Kelan Lääkehaku (kela.fi) perustuu Lääketietokannan tietoihin ja sieltä voi tarkastaa yksittäisen valmisteen tiedot.

Sähköisessä lääkemääräyksessä täytyy olla Lääketietokannan mukaiset tiedot lääkkeestä. Lääketietokannan tiedot pitää päivittää apteekki- ja potilastietojärjestelmiin kuukauden 1. ja 15. päivä. 

Kaksi versiota jakelussa

Lääketietokannasta on toistaiseksi jakelussa kaksi eri versiota, 2022-versio sekä sen rinnalla toimitettava vanha 2016-versio. Lääketietokannan 2016-version jakelua on jatkettu potilas- ja lääkitysturvallisuuden varmistamiseksi niille palvelunantajille, joiden käytössä ei ole potilastietojärjestelmää, jossa olisi tuki Lääketietokannan 2022-versiolle ja sähköisen reseptin määrittelyversiolle 4.00.

Lääketietokannan tiedot koostetaan eri lähteistä

Lääketietokannan tiedot koostetaan eri lähteistä:

Tiedot joko Kelasta tai välittäjältä

Lääketietokannan 2022-versio jaellaan avoimena datana. Avoin data on digitaalisessa muodossa olevaa koneluettavaa tietoa, joka on vapaasti käytettävissä mihin tahansa tarkoitukseen. Lääketietokannan avoin data on lisensoitu CC BY 4.0 -lisenssillä (creativecommons.org). Kela on mainittava datan lähteenä ja lisäksi on merkittävä, jos tietosisältöön on tehty muutoksia.

Resepti-palvelua käyttävä organisaatio voi hankkia Lääketietokannan tiedot ja niiden päivitykset valitsemansa Lääketietokannan välittäjän kautta tai suoraan Kelasta. 

Lääketietokannan kanssa yhteneviä tietoja voivat jakaa myös muut toimijat. Ne tuottavat jakelemansa lääketiedoston itse kokoamiensa tai muuta kautta hankkimiensa lääketietojen pohjalta.

Lisätietoja Lääketietokannasta

Lisätietoja Lääketietokannasta saat osoitteesta kanta@kanta.fi.

Ilmoittaudu Lääketietokannan sähköpostijakelulistalle osoitteessa kanta@kanta.fi. Tiedotamme jakelulistalle liittyneitä mm. Lääketietokanta-palvelun tuottamiseen ja kehittämiseen liittyvistä asioista sekä mahdollisista virhe-, korjaus- ja poikkeustilanteista. Yhteystietojasi käsitellään Kanta-palvelujen asiakasrekisterin tietosuojaselosteen mukaisesti.

Palvelukuvaukset

Palvelukuvaukset ja toimitusehdot Lääketietokanta-palvelun sitoumuksen aiemmin allekirjoittaneille välittäjille

Sivua päivitetty 10.7.2024