Reseptin toimitusvaraus, varaus ja annosjakelu

Reseptin toimitusvaraus, varaus ja annosjakelu

Resepti voi olla toimitusvarattu, varattu tai varattu annosjakeluun tietylle apteekille. Mikään muu apteekki ei voi silloin toimittaa reseptiä.

Toimitusvaraus

Reseptikeskus asettaa reseptin toimitusvaraustilaan, kun apteekki hakee sen toimitettavaksi ja purkaa toimitusvarauksen, kun apteekki tallentaa toimituksen Reseptikeskukseen. Jos toimitus jostain syystä keskeytyy, apteekkijärjestelmä purkaa toimitusvarauksen. Varmuuden vuoksi Reseptikeskus poistaa joka yö kello neljä kaikki edellisen vuorokauden aikana päälle jääneet toimitusvaraukset.

Varaus

Apteekki voi varata reseptin itselleen. Tyypillisesti näin tehdään silloin, kun apteekki joutuu tilaamaan lääkkeen tai kun potilaalle on määrätty apteekissa valmistettavaa lääkeseosta. Varaus poistuu automaattisesti, kun apteekki tekee lääketoimituksen tai purkaa varauksen. Varaus on voimassa korkeintaan 14 vuorokautta, minkä jälkeen Reseptikeskus poistaa sen.

Annosjakelu

Annosjakelua hoitavan apteekin on varattava resepti annosjakeluun, jotta mikään muu apteekki ei voisi toimittaa sillä lääkettä. Kun asiakkaan kanssa sovitaan annosjakelun aloittamisesta, apteekki merkitsee reseptin annosjakeluun lähettämällä Reseptikeskukseen annosjakeluvarauksen. Annosjakeluvaraus on voimassa siihen asti, kunnes apteekki purkaa sen.

Annosjakelussa olevat lääkkeet luovutetaan asiakkaalle kahden viikon erissä. Ennen lääkkeen luovutusta apteekin tulee tarkistaa Reseptikeskuksesta, onko annosjakeluun kuuluvia reseptejä korjattu tai mitätöity. Toimitustiedot tallennetaan Reseptikeskukseen aina annosjakelun lääke-erän luovutuksen yhteydessä.

Sivua päivitetty 23.6.2020