Sisältöjulkaisija

Suomessa määrätyllä sähköisellä reseptillä voi ostaa lääkkeitä myös Kroatian apteekeista

Tiedote Kirjoitettu 17.06.2019 Kaikki tiedotteet

Suomalaisella sähköisellä reseptillä alkaa vaiheittain saada lääkkeitä myös muissa Euroopan maissa. Ensimmäisenä yhteistyö alkoi Viron kanssa tammikuussa. Nyt lääkkeitä voi ostaa myös Kroatian apteekeista. Palvelu laajenee myöhemmin myös muihin Euroopan maihin.

Reseptin toimittamiseen ja lääkkeiden ostamiseen tarvitaan suomalainen henkilötunnus. Lisäksi matkustajan on pitänyt etukäteen antaa Omakanta-palvelun kautta lupa reseptitietojen luovuttamiseen toisen Euroopan maan apteekille. Suostumuksen voi antaa yksittäisille tai kaikille palvelun piirissä oleville maille. Suostumuksen voi myös peruuttaa milloin tahansa. Käytännössä palvelu toimii niin, että suomalaisen reseptin tiedot siirretään Kanta-palvelujen Reseptikeskuksesta toisen Euroopan maan apteekkiin kansallisten yhteyspisteiden kautta.

Suomalainen resepti ei takaa tietyn lääkkeen saamista toisen maan apteekista, koska kaikkia lääkkeitä ei välttämättä ole saatavissa kaikissa maissa. Lisäksi saatavilla olevien lääkevalmisteiden nimet ja pakkauskoot saattavat vaihdella. Lääkkeitä ei myöskään voi ostaa sähköisellä reseptillä toisen henkilön tai alaikäisen puolesta ulkomaisesta apteekista.

Ulkomaisesta apteekista ei saa Kelan suorakorvausta, vaan lääke pitää maksaa kokonaan itse ja hakea myöhemmin korvausta Kelasta. Tätä varten kannattaa säilyttää kuitti ja lääkepakkaus.

Ennen lääkkeen ostamista, käy antamassa Omakanta-palvelussa suostumus siihen, että reseptitietosi voidaan luovuttaa toisen Euroopan maan apteekille.

Palvelusta on hyötyä niin terveydenhuollolle kuin kansalaisille. Kun suomalainen sähköinen resepti käy toisen Euroopan maan apteekissa, sillä voi esimerkiksi loman tai pidemmän oleskelun aikana ostaa tarvittaessa lääkkeitä paikallisesta apteekista ilman erillistä lääkärikäyntiä. Palvelu hyödyttää myös matkustajia, joiden lääkkeet ovat unohtuneet kotiin tai esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet voi olla mahdollista hankkia matkakohteesta.

Matkustaja voi myös edelleen käyttää paperista eurooppalaista lääkemääräystä, kun hän asioi apteekissa Suomen rajojen ulkopuolella. Lääkkeen toimittamista ja hankkimista koskevat perusperiaatteet paperisessa ja sähköisessä reseptissä ovat samat.

Lisätietoja