Sisältöjulkaisija

Vinkit turvalliseen asiointiin Omakannassa

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 16.11.2021 Kaikki blogit

Verkkoasioinnissa kannattaa olla huolellinen, jotta tietosi eivät joudu vääriin käsiin. Lue vinkit turvalliseen asiointiin Omakannassa.

Kirjoita selaimen osoiteriville kanta.fi 

Kirjoita selaimen osoiteriville kanta.fi, jota kautta pääset Omakantaan. Sivun oikeassa yläkulmassa on vihreä painike, jossa lukee Kirjaudu Omakantaan. Lukon kuva kertoo, että palvelun käyttö on turvallista. 

Omakannalla ei ole erillistä mobiilisovellusta. 

Älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä 

Älä kirjaudu Omakantaan hakukoneiden, äläkä sähköpostilla tai tekstiviestillä tulleen linkin kautta. Joskus sieltä voi joutua huijaussivustoille. Kela ei koskaan pyydä kirjautumaan Omakantaan sähköpostilla tai tekstiviestillä. 

Jos saat Omakannan nimissä kirjautumista pyytävän sähköposti- tai tekstiviestin, älä vastaa äläkä anna mitään tietoja. Linkkejä ei kannata klikata. 

Tallenna kanta.fi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin, niin pääset aina suoraan oikealla sivulle. 

Valitse tunnistautumistapa 

Omakanta on henkilökohtainen verkkopalvelu. Sinne on tunnistauduttava verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.  

Kun klikkaat Kirjaudu Omakantaan -painiketta, pääset tunnistautumaan. Sinut ohjataan Suomi.fi-palveluun, joka on julkishallinnon yhteinen tunnistautumispalvelu. Jos kirjaudut pankkitunnuksilla, käytä oman pankkisi tunnuksia. Suomi.fi-tunnistus käyttää OP Tunnistuksen välityspalvelua, joten tunnistautumisen yhteydessä palveluntarjoajana näkyy OP. Mobiilivarmenteessa palveluntarjoajana voi olla Telia. 

Tunnistautumiseen tarvittavat henkilötietosi haetaan väestötietojärjestelmästä. Tunnistautumisen yhteydessä näet omat tietosi ja voit sen jälkeen jatkaa palveluun. 

Älä koskaan luovuta tunnuksiasi muiden käyttöön. 

Kirjaudu ulos ja tyhjennä selaimen sivuhistoria 

Kun lopetat Omakannan käytön, kirjaudu aina ulos palvelusta ylhäällä olevasta sinisestä painikkeesta, jossa on lukon kuva. 

Tyhjennä myös selaimen sivuhistoria ja välimuisti sekä sulje avoimet selainikkunat. Näin samaa tietokonetta tai mobiililaitetta käyttävät henkilöt eivät pääse näkemään henkilökohtaisia tietojasi. Tämä on tärkeää etenkin, jos käytät esimerkiksi Kelan, kirjaston tai muun julkisen palvelun tietokoneita. 

Käytä ajantasaista käyttöjärjestelmää ja selainta 

Varmista, että sinulla on käytössäsi yleisesti käytössä oleva, valmistajien tukema tietokoneen käyttöjärjestelmä ja internet-selain.

Vanhentunut käyttöjärjestelmä, kuten esimerkiksi Windows XP, ei tue nykyisiä tietoturvastandardeja ja -suosituksia, eikä Omakanta toimi selaimissa, joita käytetään vanhentuneen käyttöjärjestelmän kanssa. 

Kannattaa erityisesti huomioida, että Omakanta ei toimi enää Internet Explorer 11 selaimella, koska selain ei tarjoa riittävää tukea Kelan järjestelmille.

Omakantaa on suositeltavaa käyttää esimerkiksi Chromella ja Firefoxilla. 

Ole varovainen ja neuvo myös läheisiäsi palvelun käytössä 

Sähköpostitse ja tekstiviestillä ei ole koskaan syytä lähettää henkilökohtaisia tietoja, kuten pankkitunnuksia tai henkilötunnusta. Kela, Kanta-palvelut tai poliisi eivät kysy näitä tietoja sähköpostilla eikä tekstiviestillä. Pankkitunnuksia ei saa antaa myöskään puhelimitse. 

Jos jokin sivusto tuntuu epäilyttävältä, poistu välittömästi äläkä klikkaa linkkejä. 

Jos pankkitunnuksesi joutuvat vääriin käsiin, ota heti yhteys pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Huijauksista on hyvä jakaa tietoa läheisille ja auttaa tarvittaessa palvelun käytössä, jotta asioiminen hoituu turvallisesti. 

Lue lisää: