Sisältöjulkaisija

Keskeisten terveystietojen yhteenvedot hyötykäyttöön

Artikkeli - Järjestelmäkehittäjät Kirjoitettu 10.11.2023 Kaikki artikkelit

Keskeisten terveystietojen yhteenvedot helpottavat tiedon löytämistä Kannasta. Jotta Kannasta saadaan täysi hyöty irti, potilastietojärjestelmiin täytyy toteuttaa myös yhteenvetojen hyödyntäminen.

Kantaan tallennetaan kattavasti sekä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon kirjaamia potilastietoja. Kannan avulla tiedot myös liikkuvat eri hyvinvointialueiden sekä julkisen ja yksityisen välillä. Kannasta on mahdollista saada kokonaiskuva potilaan terveydentilasta, mutta oleellisen tiedon täytyy löytyä helposti.

– Keskeisten terveystietojen yhteenvedot on kehitetty vastaamaan terveydenhuollon tarpeeseen. Yhteenvedoista lääkäri näkee nopeasti esimerkiksi potilaan hoidon kannalta oleelliset diagnoosit ja riskitiedot ilman, että hänen tarvitsee avata useita asiakirjoja, kertoo Potilastiedon arkiston tuoteomistaja Sole Salmijärvi Kelan Kanta-palveluista.

Kaksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Kantaan tallennetaan jo paljon yhteenvedoissa näytettävää tietoa

Tällä hetkellä lähes kaikki potilastietojärjestelmät tukevat potilastietojen rakenteista tallentamista, mihin keskeisten terveystietojen näyttäminen Kannassa perustuu.

– Vuoden 2016 määrittelyjä tukevan järjestelmän käyttöönotot eli niin sanotut tasonnostot ovat edenneet terveydenhuollossa hyvin. Kantaan tallennetaan siis koko ajan enemmän tietoa, jota voidaan näyttää yhteenvedoissa. Nyt järjestelmätoimittajien on oikea aika toteuttaa potilastietojärjestelmiin varsinainen yhteenvetojen hyödyntäminen, kannustaa Salmijärvi.

Nyt järjestelmätoimittajien on oikea aika toteuttaa potilastietojärjestelmiin varsinainen yhteenvetojen hyödyntäminen.

Kun yhteenvetojen hyödyntäminen on toteutettu potilastietojärjestelmään, terveydenhuolto saa toiminnallisuudesta kaiken hyödyn irti.

Kanta-tietojen parempi hyödyntäminen perustuu yhteistyöhön

Hallitusohjelman mukaan kansallisia tietovarantoja, kuten Kanta-palveluja, tulee hyödyntää nykyistä laajemmin. On tärkeää, että potilaan kokonaiskuva hahmottuu eri hoitopaikoissa. Potilastietojärjestelmien käytettävyyttä pitää sinnikkäästi kehittää, jotta Kannan tietojen käyttö olisi ammattilaiselle mahdollisimman sujuvaa.

–Teemme tiivistä yhteistyötä ja tuemme potilastietojärjestelmien toimittajia, jotta Kannan tiedot saadaan terveydenhuollon käyttöön mahdollisimman helposti. Meillä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen tietovaranto, jota kannattaa hyödyntää, summaa Salmijärvi.

Lue lisää