Usein kysyttyä rakenteisesta annostuksesta

Tältä sivulta löydät järjestelmätoimittajien usein kysymiä kysymyksiä rakenteisesta annostuksesta.

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Ei ole mahdollista kirjata kuin toinen annoksista. Tällä hetkellä tuetaan vain yhtä annosta, jos annosjakson pituus on joku muu kuin 1 tai 7 vuorokautta. Tutustu määrittelyyn S1 Kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje: sivulla 10 kohta KS15.

Kenttäkoodia 242 ei näy sanomassa, koska tiedoille on olemassa standardin mukainen valmis rakenne.


Lääkemääräyksen sanomat CDAR2 –dokumentista kappaleessa 4.6.2.4.5 on esimerkki.


<!-- Annokset, toistuva, uusi -->
<entryRelationship typeCode="COMP">
<substanceAdministration classCode="SBADM" moodCode="EVN">
<!-- tekninen tunniste annokselle -->
<id root="1.2.246.10.1602257.14.2019.860.1.1.1"/>
<code code="239" codeSystem="1.2.246.537.6.12.2002.126" codeSystemName="Lääkityslista" displayName="annokset"/>
<!-- alla nyt annos, ei kenttäkoodia, koska käytässä oikea substanceAdministration luokan CDA R2 rakenne/elementti unit:iin tulee tässä rakenteessa 1 ja varsinainen yksikkö annetaan administrationUnitCode-elementissä -->
<doseQuantity>
<low value="1" unit="1"/>
<high value="2" unit="1"/>
</doseQuantity>
<!-- ja annosyksikkö täällä, ei kenttäkoodia,koska käytässä oikea substanceAdministration luokan CDA R2 rakenne/elementti -->
<administrationUnitCode code="18" codeSystem="1.2.246.537.6.138.202001" codeSystemName="Sähköinen lääkemääräys - Annosyksikkö" displayName="tabletti"/>

Esimerkissä annosajankohdan ja kellonajan tarkenteet ovat eri annoksilla eli se on sallittua. Viikkoannostus ei tuo tähän rajoitteita.

Myös yksittäinen annos on tarpeen määritellä tarvittaessa otettavaksi. Monet lääkekuurit ovat tarvittaessa otettavia tai lääkitykset ovat käytössä esimerkiksi annoksilla ”1 tabletti 1-3 kertaa päivässä” tai ”1 annos aamulla ja tarvittaessa 1 annos illalla”. Näissä tapauksissa koko annostus ei ole tarvittaessa otettava, mutta yksittäiset annokset ovat.

Lääkkeen käyttötarkoitus vapaamuotoisena on sama kuin käyttötarkoitus. Tietosisällössä nimenä on Lääkkeen tarkoitus tekstinä. Vaikka käyttötarkoituksesta on maininta rakenteisen annostusohjeen yhteydessä, on esimerkkien alkuun lisätty maininta: ”Esimerkkien käyttöohjeet muodostetaan rakenteisesta annostuksesta sekä käyttötarkoituksesta, joka ei ole osa rakenteista annostusta.”

Käyttöohjeen lisätieto (Codeid 146) liittyy rakenteisen annostusohjeen lisätietoihin. Kentän tarkoituksena on antaa käyttöön liittyvää lisäinfoa, esim. ”otetaan ruoan yhteydessä”.

Annostusohjeen pitää muodostua S1 käsittelysääntöjen mukaisesti eli samassa muodossa ja järjestyksessä kuin määrittelyssä lukee.

Tähän liittyvä vaatimus: S1.51 Järjestelmä tuottaa rakenteisen annostuksen tiedoista automaattisesti Tekstimuotoinen annostusohje -tiedon (CodeId 38), joka on sanallinen esitysmuoto annostuksesta potilaalle (mm. potilasohjeessa näytettävä).

Ohje tulee muodostaa käyttötapauksen ”S1 Kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje” mukaisesti. Järjestelmän täytyy annostuksen kirjaamisen yhteydessä näyttää vastaava sanallinen esitysmuoto.

Uusi FHIR rajapinta toimii toistaiseksi vanhan yksilöintitietohaun rinnalla. Kuitenkin vain uudella FHIR rajapinnalla saa rakenteisesti annostuksen tiedot, vanhalla yksilöintitietojen haulla palautuu vain tekstimuotoinen annostusohje. FHIR-haun rajapinta on kuvattu tarkemmin Yksilöintitietojen  palautuksen tietosisällössä (simplifier.net). Tulevaisuudessa Kanta-lääkityslistan palautus sekä muut uudet haut tulevat toimimaan FHIR rajapintojen kautta.

Annosjakson pituus ei ole toistaiseksi toistuva tieto, joten annosjakson pituus ei voi vaihdella.

Rakenteisessa annostuksessa kaikilla annoksilla tulee olla sama annosyksikkö riippumatta siitä mitä muita tietoja annostukselle on annettu. Tähän liittyvät vaatimukset ovat listattu alla.

Tutustu määrittelyyn S1 Kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje: Vaatimus S1.26

Tällä hetkellä rakenteinen annostus tukee vain suomen kieltä. Tuki ruotsin kielelle on tarkoitus ottaa käyttöön, kun Kanta-lääkityslista menee tuotantoon.

Vieraskielinen ohje on mahdollista saada ainoastaan, jos annostus kirjataan vapaamuotoisena.

Tietoa ei valitettavasti ole saatavissa mistään Kelan tuottamista rekistereistä eikä listaa hyväksyttävistä arvoista ole. Järjestelmän täytyy toimia niin, että lääkemääräyksillä voi tulla  mitä vain UCUM:n mukaisia arvoja. Järjestelmätoimittaja voi itse päättää, mitä arvoja tarjoaa järjestelmässään käyttäjälle valittavaksi. UCUM:n mukaisia arvoja löytyy monesta eri lähteestä, esimerkiksi HL7 FHIR UCUM koodit (hl7.org).

Käyttöohjeen lisätieto kuuluu rakenteiseen annostukseen, joten se lasketaan mukaan 300 merkkiin. Käyttöliittymällä tulee varmistaa, että käyttäjän ei ole mahdollista antaa yhteensä 300 merkkiä pidempää annostusohjetta. Eli esim. jos muu osa annostusohjeesta on 200 merkkiä, jää tällöin vain 100 merkkiä käyttöohjeen lisätiedolle.

Lääkkeen määrääjä voi antaa annosyksikön potilaalle ymmärrettävässä muodossa eli koodiston ”Sähköinen lääkemääräys - Annosyksikkö” -mukaisena tietona, vaikka Lääketietokannasta ei olisi valmisteelle määriteltyä annosyksikköä. Lääkkeen määrääjällä on oltava mahdollisuus valita annosyksikkö ko. koodistosta.

Tutustu määrittelyyn S1 Kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje: Vaatimus S1.25

Tästä ei tule fysikaalista annosta. Reseptin annosyksikkö -tiedoksi ilmoitetaan se annosyksikkö, jonka lääkkeen määrääjä on valinnut vaikka se poikkeaisi Lääketietokannasta saadusta annosyksiköstä.

Tässä tapauksessa kyseessä on fysikaalinen annostus eli valittu annosyksikkö asetetaan fysikaalisen annostuksen yksikkö -kenttään.

Lääkkeen määrääjän täytyy voida kirjoittaa annos fysikaalisena suureena siitä huolimatta että hän määrää valmisteen, jolle on Lääketietokannassa määritelty annosyksikön arvo. Lääketietokantaan on tuotu annosyksikkö-koodiston mäppäykset ainoastaan helpottamaan lääkkeen määrääjän valintaa, mutta ne eivät ole pakottavia valintoja.

Lääkkeen tauko -tieto ei ole riippuvainen annostelukauden alku-, loppu- tai kestoajasta. Ne ovat erillisiä tietoja, jotka eivät ole pakollisia.
Tutustu määrittelyyn S1 Kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje: s. 17-18, kohta KS60-62.

Rakenteisesti kirjattua annostusohjetta ei tule apteekissa kirjoittaa auki, sillä on mahdollisuus, että ohje tulkitaan apteekissa eri tavalla kuin oli tarkoitus. Esim. ”0,5 tablettia kerran päivässä 1.11. 2023 alkaen. 0.5 tbl 5pv/vk, 0.75 tbl 2pv/vk.” Lihavoituna annettu teksti muodostuu virallisista rakenteista ja ns. tarkentava annosohje on laitettu Käyttöohjeen lisätietoon.

Käyttöohjeen lisätietoon -kenttää ei ole tarkoitettu käytettäväksi annostuksen muodostamiseen.

Tällaisessa tilanteessa on otettava yhteyttä lääkäriin ja pyytää häntä korjaamaan lääkemääräys. Myös apteekki voi kirjata korjauksen lääkkeen määrääjän luvalla. On oleellista, että korjaus tehdään reseptille, eikä vain aukikirjoittamalla toimitukselle.

Esimerkin annostusohjeet tulee antaa seuraavanlaisesti:

”Maanantaisin 1 tabletti aamulla, keskiviikkoisin 3 tablettia illalla” tai ”Maanantaisin 1 tabletti klo 8.00, keskiviikkoisin 3 tablettia klo 20.00”.

Tutustu määrittelyyn S1 kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje: s. 23.

Jos annosjakon pituus on 30 vuorokautta, annostusohjeen termi voi olla kuukauden välein. Esim. ”1 annos kuukauden välein 06.06.2023 alkaen.”

Jos annosjakson pituus on 365 vuorokautta, niin annostusohjeen termi voi olla vuoden välein. Esim. ” 1 annos vuoden välein 06.06.2023 alkaen."

Tietojen järjestykselle ei ole erillistä ohjetta, kun kyseessä on vaihtuva annostus ja annosjakso on 1 vrk.

Tuollaista arvio kuin "yöksi" ei voi käyttää THL - Vuorokaudenaika luokituksen ja KS38 mukaan.

KS38: Annosajankohta (CodeId 123) -tieto valitaan annosohjeelle THL – Vuorokaudenaika luokituksen ALONG:Ajankohtana- kentän mukaisessa muodossa ja sitä ennen lisätään välilyönti (" "), jos annosajankohta on kirjattu (esim. ” aamulla”)

  • Annosajankohta (CodeId 123) tai Annosaika (CodeId 124) on 1 vrk vaihtuvassa annostuksessa pakollinen tieto, kun Annosten määrä ajanjaksossa > 1 .
  • Huom. Annosajankohta tai Annosaika pitää kaikilla annoksilla olla erilainen.

Annos tarvittaessa- tiedolla on vaikutusta siihen missä järjestyksessä annokset tuodaan.

KS50: Annostuksen tiedot annostusohjeella muodostuvat seuraavista tietosisällön kentistä seuraavassa järjestyksessä:

  1. Tauon tiedot (ks. käsittelysäännöt KS60-KS62), jos Lääke tauolla (CodeId 161) on kirjattu
  2. Annostus tarvittaessa (CodeId 118), jos arvo on "true"
  3. Annoksen tiedot (ks. käsittelysäännöt KS54-KS59 Annoksen tiedot annosjakson pituudelle 7 vrk) 
    1. Annoksen tiedot tuodaan ohjeelle kunkin annoksen osalta erikseen.
  • Huom. Annostusohjeelle tuodaan ensin kirjaamisjärjestyksessä niiden annosten tiedot, joiden Annos tarvittaessa (CodeId 95) arvo on "False" ja niiden jälkeen kirjaamisjärjestyksessä niiden annosten tiedot, joiden Annos tarvittaessa (CodeId 95) arvo on "True"

Tutustu määrittelyyn S1 kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje: s. 14-15, kohta KS38 ja KS50.

Tätä ei voi kirjata rakenteisena. 

Järjestelmän on tuettava toistuvien ja vaihtuvien annosten rakenteista kirjaamista 1 ja 7 vrk annosjaksoilla. Esim. 1 tbl 2 kertaa päivässä/viikossa, 1 tbl aamulla ja 2 tbl illalla, 1 tbl maanantaisin ja 2 tbl keskiviikkoisin).

7 vrk annosjaksolla saa olla vain 1 annos päivässä.(Jos annoksia on yhtenäkään päivänä > 1, annostus on kirjattava vapaamuotoisena annostusohjeena.)

Tutustu määrittelyyn S1 kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje: s. 14-15, kohta KS38 ja KS50.

Määritelmän perusteella tämä on vaihtuva annostus ja sen käsittelysäännöt kerrotaan kohdissa KS30-KS53, joissa 7 vrk vaihtuva-annostus KS50. Annoksen tiedot kerrotaan KS54-KS59 ja niiden mukaan annostus pitäisi kirjoittaa näin:

Maanantaisin 1 tabletti klo 8.00, keskiviikkoisin 1 tabletti klo 9.00 ja perjantaisin 1 tabletti klo 10.00 (kellonajan muoto aina muodossa (h)h.mm.

Tutustu määrittelyyn S1 kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje: s. 13-17, kohta KS30-KS59.

Kaikille valmisteille, joille pystyy tekemään rakenteisen annostuksen, saa sellaisen tehdä.

Tutustu määrittelyyn S1 kirjaa ja muodosta rakenteinen annostusohje: s. 3.

Käyttöohjeen lisätieto tulee lisätä sanomalle tekstimuotoiseen annostusohjeeseen (code 29) sekä käyttöohjeen lisätietoon (code 234). Tekstimuotoisen annostusohjeen (code 29) tulee sisältää käyttöohjeen lisätiedon (code 234). Tekstimuotoinen annostusohje saa olla max. 300 merkkiä, sisältäen käyttöohjeen lisätiedon.

Käyttöohjeen lisätieto pitää myös tuoda sanomalla omana tietonaan (code 234).

Sivua päivitetty 7.4.2025