Sisältöjulkaisija

null Kanta-palvelut, UNA ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri pilotoivat sähköisiä lausuntoja

Kanta-palvelut, UNA ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri pilotoivat sähköisiä lausuntoja

Tiedote - Järjestelmäkehittäjät Kirjoitettu 05.06.2020 Kaikki tiedotteet

Terveydenhuollon todistusten ja lausuntojen sähköistyminen nopeuttaa mm. asiakkaan sairauspäivärahan hakemista ja voi tuoda kustannussäästöjä terveydenhuollolle. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä pilotoidaan parhaillaan terveydenhuollon todistusten käsittelyprosessia tehostavaa Lomake UNA -ratkaisua.

Nyt aloitettu pilotointi on merkittävä askel kohti sähköisten lausuntojen laajempaa hyödyntämistä. Terveydenhuollon sähköisten lomakkeiden avulla lääkärin allekirjoittama todistus tai lausunto arkistoituu Kanta-palveluun. Asiakkaan suostumuksella todistus voidaan välittää Kelaan, ja mahdollinen korvauskäsittely nopeutuu, kun viranomaiset saavat todistukset käyttöönsä suoraan Kanta-palveluista. 

Vastaavasti asiakas voi ajokorttia uusiessaan hyödyntää Kantaan tallennettuja tietoa. Tietyissä tilanteissa ajokortin uusinta on mahdollista hoitaa kokonaan sähköisesti.

Kustannussäästöjä terveydenhuoltoon ja helpotusta asiakkaan arkeen

Todistusten ja lausuntojen sähköistämisen avulla terveydenhuollon yksiköt voivat tarjota nopeaa ja joustavaa palvelua kansalaiselle. Sähköistäminen mahdollistaa entistä laadukkaammat ja yhteneväisemmät lausunnot. Lisäksi se voi tuoda kustannussäästöjä terveydenhuollolle, kun esim. tulostuksen ja lausuntojen manuaalisen käsittelyn tarve terveydenhuollossa vähenee. Sähköistäminen on tietoturvallinen tapa välittää lausuntoja.

Sähköisten lomakkeiden ansiosta asiakkaan ei tarvitse enää itse toimittaa lääkärintodistuksia ja -lausuntoja viranomaisille. Asiakas voi tarkastella annettuja lausuntoja ja todistuksia Omakannan kautta, jos terveydenhuollon yksikkö on ottanut toiminnallisuuden käyttöönsä omassa potilastietojärjestelmässään. 

Asiakkaan tiedot ovat käytettävissä Kanta-palveluiden kautta kaikilla Kantaan kuuluvilla terveydenhuollon yksiköillä, mikäli hän on antanut siihen suostumuksensa.

Tavoitteena saada sähköiset lomakkeet entistä laajempaan käyttöön

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin Lomake UNA -pilotointi alkoi kesäkuun alussa Kysterin toimipisteissä Tervolla ja Kaavilla. Ensimmäiset käyttöönotettavat lomakkeet ovat Lääkärintodistus A sairauspäivärahaa varten ja Lääkärinlausunto ajokyvystä. Käyttöönotto laajenee koko sairaanhoitopiirin alueelle vaiheittain pilottijakson jälkeen.

Kanta-palvelut tekee aktiivista yhteistyötä terveydenhuollon ja järjestelmäkehittäjien kanssa sähköisten lomakkeiden saamiseksi entistä laajempaan käyttöön.

Lue lisää:

Sähköiset todistukset ja lausunnot

UNA:n tiedote: Lomake UNA käyttöön PSSHP:ssa 

Lisätiedot:

  • Lisätietoja ammattilaisille ja järjestelmätoimittajille: kanta@kanta.fi
  • Asiakaspalvelu kansalaisille: asiakaspalvelu@kanta.fi