Innehållspresentatör

På Mina Kanta-sidor kan du meddela din donationsvilja

Meddelande - Medborgare Skrivet 12.10.2018 Alla meddelanden

Donationsvilja betyder att du efter döden vill donera dina organ och vävnader för organtransplantation för behandling av en annan människa. Du kan enkelt spara din donationsvilja genom ett klick på sidan Donationsvilja på Mina Kanta-sidor. Om du vill kan du också lägga till ytterligare information eller skriva ut din giltiga donationsvilja. Du loggar in på Mina Kanta-sidor med bankkoder, mobilcertifikat eller elektroniskt identitetskort. 

En donationsvilja som meddelats på Mina Kanta-sidor lagras i Kanta-tjänsternas Patientdataarkiv, där den är tillgänglig för hälso- och sjukvårdsenheterna. 

I Finland är varje människa en organdonator såvida han eller hon inte under sin livstid har motsatt sig detta, men man försöker ändå få information om donatorns egen åsikt i frågan. Om den avlidna inte har talat med de anhöriga om sin donationsvilja kan man kontrollera om han eller hon har ett organdonationskort i plånboken eller motsvarande app i mobilen, eller om uppgiften sparats på Mina Kanta-sidor.  

Den europeiska organdonationsdagen anordnas lördagen den 13 oktober och organdonationsveckan den 8–13 oktober.


Mer information