Sisältöjulkaisija

null Yli puolet suomalaisista käyttää Omakantaa – käyntien määrä on kasvanut korona-aikana

Yli puolet suomalaisista käyttää Omakantaa – käyntien määrä on kasvanut korona-aikana

Tiedote Kirjoitettu 06.05.2020 Kaikki tiedotteet

Omakannan suosio kasvaa jatkuvasti, kertovat kävijätilastot. Viime vuonna verkkopalvelua käytettiin lähes 21 miljoonaa kertaa. Koronaepidemian aikana suosio on kasvanut entisestään.

Kaikkiaan 2,4 miljoonaa suomalaista käytti Omakantaa vuonna 2019. Käyntien määrässä oli reilu harppaus edellisvuoteen, jolloin käyntejä oli neljännes vähemmän. Kuluvana keväänä käyntien määrät ovat kasvaneet kiihtyvällä tahdilla.

– Voi sanoa, että Omakanta on vakiintunut suomalaisten käyttöön, ja koronaepidemia on todennäköisesti lisännyt käyntejä, kertoo Omakannan asiakkuusvastaava Mari Holmroos Kelasta.

Käyttäjätutkimusten perusteella Omakannasta katsotaan omia terveystietoja ja laboratoriotutkimusten tuloksia. Lisäksi siellä uusitaan reseptejä.

Omakanta käynnit kuukausittain huhtikuusta 2019 huhtikuuhun 2020

Poikkeusolot korostavat digipalvelujen merkitystä

Tämän vuoden maaliskuussa Omakannassa oli kaikkiaan 2,3 miljoonaa käyntiä. Kasvu on merkittävä verrattuna viime vuoteen, jolloin käyntejä oli keskimäärin 1,7 miljoonaa kuukaudessa. 

Holmroosin mukaan koronauutisointi on tuonut selviä käyntipiikkejä Omakantaan. Tämän ajan ilmiö on se, että tiedon halutaan olevan heti saatavilla. 

– Terveys kiinnostaa suomalaisia nyt enemmän kuin koskaan. Digipalvelujen avulla asioita voi hoitaa kotoa käsin, ja moni haluaa nyt välttää turhia lääkärikäyntejä, Holmroos sanoo.

Myös iäkkäät käyttävät Omakantaa

Lähes 60 prosenttia 18–65-vuotiaista käytti Omakantaa vuonna 2019 ja yli 65-vuotiaista 44 prosenttia. 

– Myös iäkkäät ovat ottaneet ilahduttavan hyvin Omakannan käyttöönsä. Palvelusta voi olla heillekin suurta hyötyä, etenkin jos käyntejä terveydenhuollossa on paljon. Omakannassa terveystiedot ovat tallessa, eikä papereita tarvitse säilytellä samalla tavoin kuin aiemmin, Holmroos kuvaa. 

Omakannassa tiedot on suojattu hyvin. – Ulkopuolinen ei voi nähdä toisen henkilön terveystietoja, Holmroos muistuttaa.

Omakannan käyttäjien kasvu ja käyttäjien osuus ikäluokasta

Omakanta on kehittyvä palvelu – uusia ominaisuuksia tulossa

Kansalaisille suunnattu Omakanta on verkkopalvelu, josta asiakas näkee terveydenhuollon kirjaamia tietoja terveydentilasta ja lääkityksestä. Toukokuussa tuli kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Omakanta otettiin käyttöön. Kanta-palveluja kehitetään aktiivisesti.

Esimerkiksi silmäterveyden tietoja saa Omakannasta yhä kattavammin, kun alan suuret optikkoasemat ovat liittyneet osaksi Kantaa. Iso uudistustyö on käynnissä myös sosiaalihuollon tietojen suhteen, kun nekin näkyvät tulevaisuudessa Omakannassa.

Huoltajien oikeus nähdä alaikäisen lapsen tietoja Omakannassa laajenee yli 10-vuotiaisiin. Se edellyttää kuitenkin vielä laajoja muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon potilastietojärjestelmiin ja toimintamalleihin. Tavoitteena on, että ensimmäiset terveydenhuollon yksiköt ottavat uuden toimintatavan käyttöön vuoden 2020 aikana.  

Lisätietoja:

Asiakaspalvelu kansalaisille: asiakaspalvelu@kanta.fi
Lisätietoja ammattilaisille: kanta@kanta.fi