Sisältöjulkaisija

null Uusi verkkokoulutus alaikäisen päätöskyvyn kirjaamisen toimintamalleista terveydenhuollossa ja apteekeissa

Uusi verkkokoulutus alaikäisen päätöskyvyn kirjaamisen toimintamalleista terveydenhuollossa ja apteekeissa

Tiedote Kirjoitettu 06.04.2021 Kaikki tiedotteet

Huoltajat ovat voineet nähdä alaikäisen lapsensa tiedot Omakannasta ilman ikärajaa 1.10.2020 lähtien. Terveydenhuollon ja apteekkien ammattilaiset saavat eväät uuteen toimintamalliin verkkokoulutuksesta. 

Huoltajat voivat vähitellen asioida myös yli 10-vuotiaan alaikäisen lapsen puolesta Omakannassa. Jatkossa terveydenhuollossa kirjataan rakenteisesti, onko alaikäinen päätöskykyinen hoitamaan asiaansa ja antaako päätöskykyinen alaikäinen luvan luovuttaa palvelutapahtuman tiedot huoltajilleen. 

Kirjaus tehdään jokaisen käynnin tai muun palvelutapahtuman yhteydessä. Lisäksi kirjataan tilanteet, joissa lapsi ei ammattilaisen arvion mukaan ole päätöskykyinen tai joissa lapsen päätöskykyä ei ole voitu selvittää.

Uusi toimintatapa koskee kaikkia alaikäisten kanssa työskenteleviä terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Uudet kirjaamisen toimintamallit voidaan ottaa käyttöön sen jälkeen, kun terveydenhuollon tietojärjestelmiin on tehty tarvittavat muutokset. Käyttöönotto tapahtuu vaiheittain eri organisaatioissa. Omasta organisaatiosta voi kysyä lisätietoja, milloin käyttöönotto on tulossa.

Kanta-palvelut kouluttaa terveydenhuollon toimijoita muutokseen 

Alaikäisen päätöskykyyn perustuvat toimintamallit terveydenhuollossa ja apteekeissa on Kanta-palvelujen uusi verkkokoulutus. Koulutuksen voi katsoa silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Koulutuksen suorittamiseen menee aikaa noin 1–1,5 tuntia.  

Koulutuksen tavoitteena on, että osallistuja

  • osaa kirjata rakenteisesti alaikäisen päätöskyvyn sekä päätöskykyisen alaikäisen tahdon tietojen luovuttamisesta huoltajille
  • tuntee alaikäisten oikeudet terveydenhuollossa 
  • saa eväitä alaikäisen päätöskyvyn arviointiin. 

Verkkokoulussa on ensimmäisenä julkaistu toimintamalli terveydenhuollon ammattilaisille. Apteekkien toimintamalli julkaistaan myöhemmin. 

Koulutuksen ovat toteuttaneet yhteistyössä Kanta-palvelut ja THL.

Kanta kouluttaa on Kanta-palvelujen koulutuskokonaisuus sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioille ja apteekeille. Koulutusten tavoitteena on tarjota ammattilaisille tietoa Kanta-palveluista ja kansallisesti yhtenäisistä toimintamalleista – joustavasti verkossa.

Lisätietoja 

Lisätiedot ammattilaisille ja järjestelmätoimittajille: kanta@kanta.fi