Sisältöjulkaisija

Katso OmaKannasta, mitä hammashoidossa tehtiin ja tutkittiin

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 8.6.2023 Kaikki artikkelit

Tiesitkö, että myös suun terveydenhuollon tietoja voi katsoa OmaKannasta? Edellytyksenä on, että hammaslääkäri tai suuhygienisti on tallentanut tiedot Kantaan.

Suun terveydenhuollon toimijat ovat voineet tallentaa hammashoidon tietoja Kantaan jo kuuden vuoden ajan. Asiakkaalle se tarkoittaa sitä, että hän löytää tiedot omasta hammaslääkärikäynnistään OmaKannasta.

Lääkäri ja potilas keskustelevat.

‒ Julkisen hammashoidon tiedot löytyvät varmemmin kuin yksityisen puolen tai itsenäisten ammatinharjoittajien. Jos omia tietoja ei ole OmaKannassa, asiaa kannattaa kysyä kyseiseltä terveydenhuollon yksiköltä, kannustaa Potilastiedon arkiston asiakkuusvastaava Kati Haukirauma.

Hammaslääkärikäynnit löytyvät OmaKannan Terveystietoja-kohdan alta

Kirjautumalla OmaKantaan hammashoidon tiedot löytyvät Terveystietojen alta kohdasta Suun terveydenhuolto. Tietoja on sekä kokonaishammastarkastuksista että muista käynneistä. Kuten muissakin terveystiedoissa OmaKanta näyttää muun muassa tulosyyn, diagnoosit, toimenpiteet ja tässä tapauksessa myös hampaiston nykytilan.

– Tosin osa tiedoista saattaa olla vaikeaselkoisiakin, sillä ne on kirjattu ammattisanastoa käyttäen. Perusasiat sieltä kyllä selviävät, toteaa Haukirauma.

Asiakkaan on helpompi sitoutua hammashoitoon, kun hoitotiedot voi katsoa OmaKannasta.

Esitiedoista selviää myös muun muassa perussairaudet ja lääkitys, jos ne on sinne tallennettu. Hyötyä on siitä, että asiakkaan koko hoitoketju paranee, kun kaikki hänen terveydenhuollon tietonsa ovat yhdessä paikassa ja yhdistettävissä kaikkiin muihinkin hoitoihin. Esimerkiksi leikkaukseen menevän suun kunto pitää olla hyvä ennen operaatiota.

Haukirauman mukaan asiakkaan on helpompi sitoutua hoitoonsa, kun hoitotiedot voi katsoa OmaKannasta. Asiakas voi tarkistaa, milloin on käynyt lääkärissä ja mitä hoitoa on tehty. Hammaslääkäri saattaa myös kirjata seuraavan hammastarkastuksen ajankohdan. Tiedot helpottavat oman suun terveydenhuollon seurantaa.

Hammashoidon tietojen vienti Kanta-palveluun helpottaa kaikkia

Jos OmaKannasta ei löydy hammashoidon tietoja, syytä kannattaa kysyä hampaita hoitaneesta terveydenhuollon yksiköstä.

– Voi olla niin, ettei suun terveydenhuollon toimija ole liittynyt Kanta-palvelun käyttäjäksi, vaikka laki velvoittaakin arkistoimaan tietoja.

Syynä voi olla vielä tietämättömyys, sillä asiaan tarkennusta tuonut asiakastietolaki tuli voimaan runsas vuosi sitten. Se koskee kaikkia sähköisiä tietojärjestelmiä käyttäviä toimijoita.

Asiakkaan itsensä kannattaa sallia OmaKannassa tietojensa luovutus, jotta tiedot olisivat kaikkien terveydenhuollon yksiköiden nähtävillä. Näin hoitoketju tulee sujuvaksi kaikissa vaiheissa.

Lisätietoja:

Suun terveydenhuolto