Sisältöjulkaisija

Työterveyshuollon tiedot kulkevat mukanasi – näet ne OmaKannasta

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 4.4.2023 Kaikki artikkelit

OmaKannasta näet Kantaan kirjatut terveystietosi, onpa sinua hoidettu julkisella tai yksityisellä puolella. Tämä OmaKannan monipuolisuus tuli turkulaiselle Samppa Haapiolle iloisena yllätyksenä hänen tutustuessaan palveluun korona-aikana.

Kun Samppa Haapio, 51, pari vuotta sitten kirjautui OmaKantaan hakemaan koronatodistusta, hän alkoi tutustua palveluun tarkemmin.

Mies sohvalla.

”Huomasin, kuinka kätevä OmaKantaa on käyttää. Tiedot, jotka sekä työterveyshuolto että julkinen sairaanhoito ovat tallentaneet Kantaan, näkyvät OmaKannassa yhdessä paikassa.”

Jos työterveyshuollon tarjoaja vaihtuu, tiedot näkyvät silti OmaKannassa.

Haapion työnantaja on vaihtanut työterveyshuollon palveluntarjoajaa, mutta hän huomasi, että sitä aiemminkin kirjatut työterveyshuollon tiedot näkyvät yhä OmaKannassa. Ja jos Haapio itse päättäisi vaihtaa työpaikkaa, hän voisi luottaa siihen, että edellisen työpaikan työterveyshuollon kirjaamat potilastiedot ovat silti nähtävillä OmaKannassa.

”Kun sitten tulevaisuudessa jään eläkkeelle ja yhteys työterveyshuoltoon päättyy, terveystietoni ovat edelleen käytettävissäni”, Haapio toteaa.

OmaKannassa näkyvät myös kaikki Kantaan kirjatut, samaa sairautta koskevat tiedot. Jos esimerkiksi työterveyslääkäri laittaa lähetteen julkisen sairaanhoidon puolelle, samaa sairautta koskevat tiedot näkyvät OmaKannassa, vaikka hoito olisikin aloitettu työterveydessä ja jatkettu julkisella puolella.

Myös silmä- ja hammaslääkärikäynnit näkyvät OmaKannassa

Haapio on käynyt uusimassa reseptejä OmaKannassa, jossa on kätevä tarkistaa reseptien voimassaoloaika.

Hän käyttää silmälaseja ja myös silmälääkärin ja optikon kirjaamat tiedot näkyvät OmaKannassa. Sama koskee hammaslääkärikäyntejä, jos ne on tallennettu Kantaan.

”Olen näemmä käynyt 1,5 vuotta sitten optikolla. Ei näitä asioita välttämättä muista ulkoa.”

Moni ei välttämättä myöskään tiedä, että OmaKannassa voi käydä tekemässä elinluovutustahdon ja hoitotahdon.

”Itse kävin juuri täyttämässä elinluovutustahdon. Hoitotahto on vielä tekemättä, mutta eiköhän sekin tule tehtyä jossain vaiheessa”, Haapio kertoo.

Elinluovutustahtoa ja hoitotahtoa voi myös käydä päivittämässä OmaKannassa, jos mieli matkan varrella muuttuu.