Sisältöjulkaisija

Omakanta kokoaa yhteen paikkaan myös opiskelijan terveystiedot

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 8.9.2022 Kaikki artikkelit

Lappeenrantalainen Venla Kiuru pitää Omakantaa näppäränä arjen apuna. Omakannasta laboratoriotulokset voi tarkistaa kätevästi ja oma terveyshistoria löytyy yhdestä paikasta.

Lappeenrantalainen LUT-yliopiston ympäristötekniikan opiskelija Venla Kiuru, 24, kertoo käyttävänsä Omakantaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Kiurulla ei ole jatkuvaa hoitoa vaativia sairauksia tai säännöllisiä lääkityksiä, mutta Omakanta on menossa mukana aina, kun on tarvetta asioida omaan terveyteen liittyen.

Kuvassa Venla Kiuru

– Olen käyttänyt Omakantaa aina siitä asti, kun olen ylipäänsä hoitanut omia terveysasioitani. En esimerkiksi muista koskaan saaneeni perinteistä paperireseptiä, Kiuru kertoo. 

Laboratoriotulokset Kiuru tarkistaa aina Omakannasta ja pitää kätevänä, ettei niistä kuullakseen tarvitse välttämättä odottaa lääkärin soittoa. Esimerkiksi koronatestien tulokset ovat löytyneet helposti Omakannasta. Kiuru tarkistaa Omakannassa myös reseptien voimassaolon. 

– Aina silloin tällöin käyn katsomassa, mitä vastaanottokäynnistä on kirjattu Omakantaan. On ihan mielenkiintoista nähdä tietoja vanhoistakin käynneistä, koska itse niitä ei välttämättä muuten muistaisi, Kiuru sanoo.   

Omakannan kirjausten avulla voi varmistua, että on puhunut lääkärin kanssa samasta asiasta. 

– Vastaanottotilanteessa saattaa jännittää, joten jälkikäteen on mukava tarkistaa, tajusiko lääkäri pointtini ja ymmärsinkö minä häntä. 

Kaikki terveystiedot lääkärin nähtävillä

Kiuru käyttää terveysasioissa ensisijaisesti Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n palveluita, mutta aina silloin tällöin YTHS:ltä on ohjattu eteenpäin yksityiselle terveysasemalle. Hiljattain Kiuru päätyi myös hammaslääkärille julkisen terveydenhoidon päivystykseen. 

Kiuru on antanut suostumuksensa terveystietojensa luovuttamiseen eri terveydenhuollon toimijoille, joten häntä hoitavat yksiköt näkevät tiedot myös muualla tapahtuneista asioinneista. Tietojen käyttäminen edellyttää kuitenkin aina olemassa olevaa hoitosuhdetta, ja tietoja saa hyödyntää vain, jos se on hoidon kannalta tarpeellista.

– Ei tarvitse joka kerta selittää asiaa uudestaan, koska lääkäri näkee koneelta tietoni. Tuntuu jopa, että lääkäri pystyy hoitamaan minua paremmin, kun näkee yksityiskohdat sairaushistoriastani. Mukana on tietoja, joita en itse välttämättä muistaisi mainita, Kiuru sanoo.

Joskus on kyse ammattitermeistä, joita maallikko ei osaisi välittää lääkärille sellaisenaan, mutta ammattilainen näkee oleelliset tiedot yhdellä silmäyksellä. 

Myös itselle on kätevää, että kaikki tiedot pysyvät tallessa samassa paikassa.

– Jos tiedot olisivat paperilla, erilliset lippulaput eivät edes pysyisi itselläni tallessa, saati muistissa.

Kiurun mielestä tarvittavat tiedot ovat löytyneet Omakannasta nopeasti. Esimerkiksi koronatodistuksen lataaminen onnistui sujuvasti heti palveluun kirjautumisen jälkeen.

Venla Kiurun Omakannan TOP3 hyödyt:

1.    Laboratoriotulokset voi tarkistaa kätevästi
2.    Terveystiedot löytyvät kootusti yhdestä paikasta
3.    Näkee, mitkä reseptit ovat voimassa

YTHS:n terveydenhoitomaksu hoituu Kelan kautta
YTHS:n palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun nykyään Kelalle. Terveydenhoitomaksun voi maksaa OmaKelassa. Venla Kiuru käytti heti uuden mahdollisuuden hyväkseen suorittaessaan vuoden 2022 maksua.
 
– On kätevää, että tilanteen maksusta näkee nyt OmaKelassa. Ennen jouduin aina miettimään, olenko jo maksanut maksun vai en.
 

Syyslukukauden 2022 terveydenhoitomaksu pitää maksaa viimeistään 30.9.2022. Terveydenhoitomaksun voi maksaa OmaKelassa.

Lisätietoja: Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun (kela.fi)

Lue myös aiemmat käyttäjätarinamme