Innehållspublicerare

Hur förnyar jag mitt recept i MittKanta?

Artikel - Medborgare Skrivet 24.2.2022 Alla artiklar

Om dina läkemedel håller på att ta slut, kan du be om att få dina recept förnyade i MittKanta. Det går snabbt och enkelt att förnya recept.

Enligt Mirva Nättiaho-Rönnholm som är kundrelationsansvarig för MittKanta är förnyelse av recept en av de mest populära funktionerna i MittKanta.

– MittKanta används av personer i alla åldrar, och recepttjänstens popularitet har ökat från år till år. Vid slutet av 2021 har över 3,4 miljoner begäranden om förnyelse redan gjorts. År 2020 var siffran något över tre miljoner.
En ung kvinna och en äldre man tittar på datorn.

Hur kan jag förnya ett recept i MittKanta?

Först måste du logga in i MittKanta, som rekommenderas att användas till exempel på Firefox eller Chrome. När du har loggat in ser du fliken Recept till vänster på skärmen. När du klickar på fliken ser du en lista över dina läkemedel. Förnyelse av recept finns på två ställen – antingen i
sidospalten eller ovanför listan över läkemedel.

I listan över läkemedel kan du kryssa för de läkemedel som du vill förnya. Därefter fortsätter du till sidan Skicka begäran om förnyelse.

Hur vet jag att läkemedlet håller på att ta slut eller att receptet håller på att gå ut?

Om du vill kontrollera alla dina läkemedelsordinationer, ser du dem på sidan Recept. I listan framkommer det hur mycket som finns kvar av läkemedlet och hur länge receptet är giltigt.

Du kan välja tidpunkt för de recept du vill se. Du kan se de recept där en begäran om förnyelse lämnats in, recept med kvarstående uttag eller recept som ännu är giltiga i högst två månader. I det senare fallet är datumet rött.

När du klickar på ett understruket datum som markerats med blått, ser du närmare information om receptet. Där står det också om receptet kan förnyas. Om du ser ett frågetecken i en liten cirkel, ska du klicka på det för att se om receptet måste förnyas på mottagningen.

Vilka recept kan man inte förnya?

Vanliga läkemedelskurer, såsom antibiotika, eller telefonrecept kan inte förnyas via MittKanta. Om begäran om förnyelse redan avslagits en gång, lönar det sig inte att försöka fler gånger. Specialtillståndspreparat och dosdispenserade läkemedel förnyas inte heller.

Om du ännu aldrig köpt det ifrågavarande läkemedlet kan det inte heller förnyas. Till exempel om läkemedlet har ordinerats för över 28 månader sedan, måste du skaffa en ny ordination.

Kryssa för de läkemedel du vill förnya och klicka på Fortsätt. MittKanta föreslår att begäran om förnyelse ska skickas till de hälsovårdsenheter som tidigare skrivit ut recept till dig. För att en läkare ska kunna förnya receptet, ska du ha en vårdrelation till hälsovårdsenheten, din vård ska alltså vara bekant för den som förnyar ditt recept.


För att en läkare ska kunna förnya receptet, ska du ha en vårdrelation till hälsovårdsenheten, din vård ska alltså vara bekant för den som förnyar ditt recept.

Klicka slutligen på Skicka.

Om du har bytt hemort, kan MittKanta ännu inte erbjuda den nya ortens hälsovårdscentral och receptet kan inte förnyas. Först måste dina uppgifter registreras i den nya kommunens system. Det kräver ett besök på mottagningen.

När har recepten förnyats?

Hälsovården har cirka åtta dygn på sig att förnya receptet, och vanligtvis går det ännu snabbare. När du fått ett meddelande om förnyat recept kan du hämta läkemedlet på apoteket.

Det är bra att ange ditt mobiltelefonnummer i samband med att du skickar in en begäran om receptförnyelse. Då får du ett textmeddelande när receptet är förnyat. Annars kan du kontrollera saken i MittKanta.

Telefonnumret måste anges på sidan varje gång, eftersom MittKanta inte sparar telefonnummer. Detta beror på att ett felskrivet nummer inte ska sparas för evigt. Om meddelandet om förnyat recept skickas till fel ställe, är det ingen fara. Meddelandet innehåller inga personuppgifter.

Om du inte får information om förnyat recept per textmeddelande, är det alltid bra att kontrollera saken i MittKanta. Läkemedlet kan finnas där och gå att hämta på apoteket. Så kan vara fallet om läkaren inte har förnyat receptet, utan har beslutat sig för att skriva ett nytt recept för samma läkemedel. Information om ett nytt recept skickas inte per textmeddelande.

Läs mer

I MittKanta kan du se dina egna hälsouppgifter: www.kanta.fi/sv/mina-kanta-sidor