Innehållspublicerare

Intyg och utlåtanden vidarebefordras elektroniskt

Artikel - Medborgare Skrivet 26.10.2021 Alla artiklar

Vissa hälsointyg eller uppgifter ur dem kan redan nu vidarebefordras elektroniskt till FPA:s förmånsbehandlare och till Traficom. Elektronisk överföring blir allt vanligare. Enligt Arvo Soininen, 75 år, gick det enkelt och snabbt att förnya körkortet på nätet.

När Arvo Soininen som bor i Kuopio fyllde 75 år var han tvungen att förnya körkortet. Soininen hade hört att det var några månaders kö till hälsovårdscentralen och att läkare inte längre skriver ut intyg för körkortet. Men riktigt så var det inte.


​​​​​​‒ Jag bokade tid hos läkaren efter att ha varit och tagit blodprov och fick veta att jag kunde sköta mitt körkortsärende samtidigt. Redan två veckor senare fick jag en tid för undersökning. Läkaren var bekant och jag behövde inte redogöra för hela min sjukdomshistoria. En sköterska testade min hörsel, syn och mitt minne. Allt gick bra, säger Soininen.

Läkaren sparade blanketten Läkarutlåtande om körförmågan i elektroniskt format i Kanta-tjänsternas Patientdataarkiv. Därifrån får Transport- och kommunikationsverket Traficom de uppgifter som de behöver om körhälsan elektroniskt direkt från ifrågavarande F122-blankett.

Efter besöket på mottagningen förnyade Soininen sitt körkort, vilket innebar att han gjorde en ansökan i tjänsten Mina ärenden på Traficoms webbplats.

‒ Ansökan var enkel att fylla i. Jag betalade 22 euro och blev förvånad över att kortet blev giltigt genast. Sex dagar senare kom körkortet hem med posten.

Läkaren sparade blanketten Läkarutlåtande om körförmågan i elektroniskt format i Kanta-tjänsternas Patientdataarkiv.

Eftersom Soininens pass var giltigt, fanns hans foto och namnteckning i elektroniskt format i myndighetsregistret och därmed var de även tillgängliga för Traficom.

‒ Jag var nyligen på ett födelsedagskalas och träffade då en man som var över 80. Även han berättade att han hade förnyat sitt körkort på nätet utan problem. Jag kan absolut rekommendera det: det går enkelt och snabbt att förnya körkortet.

Elektronisk överföring blir allt vanligare

Nuförtiden kan olika intyg och utlåtanden eller uppgifter från dessa överföras elektroniskt från hälso- och sjukvården till externa aktörer på kundens begäran. Sex olika blanketter kan skickas till FPA och slutsatsen av blanketten Läkarutlåtande om körförmågan kan skickas till Traficom.

För närvarande sparar ett tiotal hälso- och sjukvårdsenheter utlåtanden om körförmågan i Patientdataarkivet, varifrån de kan användas av Traficom vid förnyelse av körkort.

Vissa intyg kan vidarebefordras direkt från hälso- och sjukvården till FPA för förmånsbehandling. De viktigaste intygen som skickas till FPA är Läkarintyg A för sjukdagpenning och Läkarutlåtande B som krävs för avgöranden om förmåner relaterade till arbetsförmåga, rehabilitering eller läkemedelsersättningsrättigheter.

Andra blanketter som förmedlas elektroniskt är Läkarintyg D för specialvårdspenning, Läkarutlåtande om behovet av särskild moderskapsledighet, Intyg över graviditet eller efterundersökning samt Intyg för reseersättning.

Vissa intyg kan vidarebefordras direkt från hälso- och sjukvården till FPA för förmånsbehandling.

Ett elektroniskt läkarintyg kan vidarebefordras direkt till FPA om detta har överenskommits med läkaren och det finns möjlighet att göra det inom hälso- och sjukvården. I så fall behöver kunden inte lämna in blanketter och utlåtanden separat.

Kunden bör först höra med hälso- och sjukvården om de använder sig av elektronisk överföring av intyg. En del hälso- och sjukvårdsenheter vidarebefordrar ännu inga intyg alls till FPA och en del bara vissa intyg. Antalet intyg som överförs elektroniskt ökar ändå hela tiden. Det gör att det blir enklare för kunden att sköta sina ärenden hos FPA och pappersarbetet minskar.

Om det ännu inte är möjligt att använda ett visst intyg eller utlåtande elektroniskt på den egna hälso- och sjukvårdsenheten, kan uppgifter om det intyg som krävs lämnas in till FPA eller Traficom på traditionellt sätt i pappersform.

Jag måste kunna åka och fiska

Arvo Soininen som bor i Vehmersalmi behöver ett körkort eftersom han kör mycket. Tre gånger i veckan åker han in till centrum av Kuopio som ligger 30 kilometer bort.

‒ Jag har räknat ut att jag har kört bil i tre miljoner kilometer. Före coronapandemin fiskade jag till exempel två gånger om året i Norge i 46 års tid. Bara dessa resor blev 10 000 kilometer per år. Jag har fiskat i Norge i sammanlagt över ett år av mitt liv.

På vintrarna håller Soininen på med pimpelfiske och det har han tänkt fortsätta med så länge han klarar av att gå i snön.

‒ Med tanke på fiske- och stadsturerna var det en trevlig överraskning att det gick så bra att förnya körkortet. Jag behövde inte gå till flera olika kontor för att fylla i papper. Jag brukar betala alla räkningar på nätet och det var inte svårare än det att ansöka om ett körkort elektroniskt.

Mer information om elektronisk intyg