Kela ja THL: Sosiaalihuollon Kanta-liittymisvelvoite lähestyy – kartoitamme yksityisten palveluntuottajien tilannetta
Yksityisten sosiaalihuollon palvelunantajien kannattaa edistää Kanta-palvelujen käyttöönottoa ajoissa, jotta ne pysyvät lain määräajassa. Tutustu käyttöönoton tueksi laadittuihin materiaaleihin ja vastaa kyselyyn organisaatiosi käyttöönoton suunnitelmista.
Asiakastietolain mukainen määräaika Kanta-palvelujen käyttöönotoille sosiaalihuollossa lähestyy kovaa vauhtia. Kela ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelevat palveluntuottajia ottamaan Sosiaalihuollon asiakastietovarannon käyttöön hyvissä ajoin ennen 1.9.2026, jotta viime hetken ruuhkalta vältytään.
Kannan käyttöönotto tuo uusia vaatimuksia käytössä oleviin asiakastietojärjestelmiin, kirjaamiseen ja toimintatapoihin. Muutos voi olla suuri osalle yksityisistä sosiaalihuollon palvelunantajista, joten siihen täytyy varata riittävästi aikaa. Kokosimme yhteen tärkeimmät ohjeet ja tukimateriaalit.
Tutustu käyttöönoton ohjeisiin ja ilmoittaudu käyttöönottoon
Kanta.fissä on julkaistu kattava ohje Sosiaalihuollon asiakastietovarannon käyttöönotosta. Ohje kuvaa käyttöönoton vaiheet yksityisen palvelunantajan näkökulmasta. Lisäksi verkkosivuilla on tietoa tilaisuuksista ja verkkokouluista, joista saa tukea sekä käyttöönottoon että Kannan käyttöön.
Kun olet ottamassa käyttöön Sosiaalihuollon asiakastietovarantoa, ilmoittaudu käyttöönottoon.
Vastaa kyselyyn organisaatiosi käyttöönoton suunnitelmista
Kartoitamme yksityisten sosiaalihuollon palvelunantajien käyttöönottojen suunnitelmia ja aikatauluja lyhyellä kyselyllä. Vastaa kyselyyn (webropol.com) viimeistään 4.6.2025.
Mitä kannattaa huomioida, jos tuottaa sosiaalipalveluja hyvinvointialueelle
Osalla hyvinvointialueista Sosiaalihuollon asiakastietovarannon käyttöönotto saattaa mennä hyvin lähelle lain määräaikaa. Siksi hyvinvointialueille palveluja tuottavien yksityisten palvelunantajien kannattaa edistää käyttöönottoa ennakoiden, jos se on mahdollista.
- Yksityisen palvelunantajan, jolla on käytössään sähköinen asiakastietojärjestelmä, kannattaa edistää Kannan käyttöönottoa jo nyt, vaikka hyvinvointialueen aikataulu ei olisi vielä tiedossa.
- Pienen palvelunantajan, jolla ei ole omaa asiakastietojärjestelmää, kannattaa olla yhteydessä hyvinvointialueeseen.
Tutustu päivitettyyn oppaaseen sosiaalihuollon tiedonhallinnan toimivasta yhteistyöstä. Opas tarjoaa sekä alueille että yksityiselle palveluntuottajille tukea tiedonhallinnan ja Kanta-liittymisten suunnitteluun.
Kannan käyttö on tällä hetkellä maksutonta yksityisille sosiaalihuollon palveluntuottajille. Käyttömaksujen laskutus alkaa vasta, kun liittymisvelvoite astuu voimaan.
Tukea rakenteisen kirjaamisen aloittamiseen
Kannan käyttöönoton myötä kirjaaminen muuttuu rakenteiseksi. Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi on erinomainen keino nykyisten ja tulevien ammattilaisten kirjaamisosaamisen vahvistamiseen. Tiivis verkkokurssi on saatavilla eOppiva-alustalla.
THL:n verkkosivuilla on runsaasti tietoa ja käytännön esimerkkejä sosiaalihuollon rakenteisesta kirjaamisesta. Sinne on koottu myös tulevat rakenteisen kirjaamisen koulutustilaisuudet ja menneiden koulutusten materiaalit. Tulostettavat Tiedä ja toimi -kortit kiteyttävät rakenteisen kirjaamisen tärkeimmät asiat yhdelle sivulle.
Tärkeimmät oppaat tiedonhallinnan tueksi
Opas sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä antaa kokonaiskuvan asiakastietolaista sekä lainsäädännöstä, jota sovelletaan asiakastietojen käsittelyssä. Kanta-palvelujen käsikirja sosiaalihuollon toimijoille sisältää kaiken tarvittavan tiedon sosiaalihuollon tiedonhallinnan kokonaisuuden hahmottamiseksi.
Mitä kannattaa huomioida, jos toimii sosiaali- ja terveydenhuollon rajapinnassa
Monialaisen kirjaamisen ohjeistusta on koottu Kirjaaminen monialaisessa yhteistyössä -oppaaseen, johon erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon rajapinnassa toimivien kannattaa tutustua. Potilastietojen kirjaamisesta sosiaalipalvelujen yhteydessä on lisäksi laadittu erillinen ohje, joka julkaistiin kesällä 2024.