Sisältöjulkaisija

null Kanta.fissä nyt tietoa Omakannasta nuorille

Kanta.fissä nyt tietoa Omakannasta nuorille

Tiedote - Kansalaiset Kirjoitettu 22.10.2020 Kaikki tiedotteet

Uusi osio tarjoaa faktoja Omakannasta ja avaa alaikäisen puolesta asioinnin muutosta nuorten omalla kielellä.

Mikä Omakanta on, ja miten voin hyödyntää sitä? Kuka voi nähdä Omakannassa olevat tietoni?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa uusi kanta.fin nuorten osio. Perusfaktojen lisäksi sivuilla vastataan nuorten usein esittämiin kysymyksiin. Sivuilla on myös video, jossa nuori Omakannan käyttäjä kertoo lyhyesti Omakannan ominaisuuksista. 

Kävijätilastojen mukaan alle 18-vuotiaat käyttävät Omakantaa muita ikäluokkia vähemmän. Myös kanta.fin käyttäjät ovat pääasiallisesti tätä vanhempia. 

– Uudella sivustolla puhuttelemme nuoria ytimekkäästi kielellä, joka on suunnattu juuri tälle kohderyhmälle. Omakanta on näppärä työkalu myös nuorille, koska sieltä voi nähdä kootusti omat terveystiedot, liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos Kelan Kanta-palveluista sanoo. 

Joskus nuorilla ei ole tunnistautumiseen tarvittavia välineitä, eivätkä siksi käytä Omakantaa. Tällaisessa tapauksessa on hyvä, että nuori voi jatkossa tarkastella tietojaan yhdessä huoltajansa kanssa.

Alaikäisen puolesta asiointi muuttuu – nuoren itsemääräämisoikeus huomioitu

Aiemmin huoltajalla oli mahdollista nähdä Omakannassa vain alle 10-vuotiaan lapsen tiedot. Lokakuun alusta alkaen huoltajat voivat nähdä yli 10-vuotiaan uudet tiedot Omakannassa sitten, kun omassa terveydenhuollossa on tehty tarvittavat muutokset potilastietojärjestelmään. 

Jos alaikäinen arvioidaan terveydenhuollossa päätöskykyiseksi, hän voi voi kuitenkin halutessaan kieltää kyseisen käynnin tietojen näkymisen huoltajalle. 

Uusilla sivuilla olevat tapausesimerkit auttavat nuorta hahmottamaan, mitä päätöskykyisyys tarkoittaa ja miten sitä arvioidaan terveydenhuollossa eri tilanteissa.

Mikä on Omakanta?

Omakannassa voi katsoa omat terveystiedot ja reseptit ja pyytää muun muassa reseptin uusimista. Omakannan käyttöön tarvitaan suomalainen henkilötunnus sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti.

Lisätiedot

asiakaspalvelu@kanta.fi