Kanta-palvelut muodostavat kansallisen sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisen palvelukokonaisuuden, joka kytkeytyy myös kansainvälisiin tietojärjestelmiin. Kanta-palvelut laajenevat ja monipuolistuvat asiakkaiden tarpeiden ja lainsäädännön kehittymisen myötä. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa ja rahoittaa Kanta-palvelujen kehittämistä.
Kanta-kehittämisen ja käyttöönottojen tarkoituksena on vastata sosiaali- ja terveydenhuollon ja kansalaisten tarpeisiin sekä toimintaympäristön muutoksiin. Kanta-palvelujen tietosisältöjä hyödynnetään myös toisiokäyttöön ja tietojohtamiseen. Kehittämisessä huomioidaan sote-uudistuksen tuomat tietotarpeet.
Palvelujen kehittäminen
Kanta-palvelujen kehittämisellä tarkoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon käytössä olevien palvelujen kehittämistä. Julkaisuaikataulussa on kuvattu kehittämisen vaiheet vuodelle 2021. Aikataulu sisältää lainsäädännön vaatimusten mukaisten toiminnallisuuksien kehittämisaikataulut sekä sote-toimijoille asetetut käyttöönottojen takarajat.
Kehittämisen painopisteet vuonna 2021:
- Koronarokotustiedot Kantaan
- Lääkitystiedonhallinnan kehittäminen
- Uuden asiakastietolain mukaiset muutokset tietojen luovuttamiseen
- Omakannan kehittäminen, mm.
Palvelujen käyttöönotot
Kela tukee ja ohjaa sote-organisaatioita Kanta-palvelujen käyttöönotoissa. Käyttöönotot tehdään vuosittain kolmessa jaksossa. Sote-organisaatiot saavat tukea muun muassa käyttöönoton valmistelutilaisuudessa sekä toimintamalli- ja toimintatapakoulutuksissa.
Käyttöönottojen painopisteet vuonna 2021:
- Alaikäisen puolesta asiointi
- Keskeiset terveystiedot
- Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönotot
- Todistusten ja lausuntojen välittäminen terveydenhuollosta Kelaan ja Traficomille (niiden lausuntojen kohdalla, joissa välitys sähköisesti on mahdollista)
- Kuva-aineistojen arkiston käyttöönotot radiologian tietosisällöllä