Sisältöjulkaisija

Alaikäisen potilastietojen käsittelyssä päätöskyvyn arviointi korostuu – epätarkka kirjaaminen hankaloittaa lääkkeiden toimittamista ja uusimista

Tiedote - Ammattilaiset Kirjoitettu 3.1.2023 Kaikki tiedotteet

Terveydenhuollossa tehty alaikäisen päätöskyvyn arvion tulos vaikuttaa siihen, luovutetaanko alaikäisen tiedot huoltajille. Arvion tulos kirjataan potilastietojärjestelmään rakenteisesti jokaisessa palvelutapahtumassa (käynti, hoitojakso tai etäkontakti) ja aina jokaista reseptiä määrätessä tai uusittaessa.

On tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen tekee päätöskyvyn arvion ja täsmällisen kirjauksen heti alaikäisen asiaa hoitaessaan tai reseptiä kirjoittaessaan. Myös kirjausten asianmukainen tarkistaminen on tärkeää.

Vaihtoehtoa ”Alaikäisen päätöskyky ei tiedossa” tulee käyttää vain poikkeustapauksissa, sillä se rajaa tiedonkulkua samalla tavalla kuin vaihtoehto ”Päätöskykyinen, kieltää tietojen luovuttamisen huoltajille”.

Päätöskyvyn arvioinnin ja kirjaamisen puuttuminen estää resepti- ja potilastietojen luovuttamisen huoltajille, eikä tietoja näytetä huoltajille myöskään Omakannassa. Huoltaja ei tällöin jatkossa pääse esimerkiksi uudistamaan lapsen reseptiä, eikä näe laboratoriotuloksia tai kertomustekstiin kirjattuja hoito-ohjeita.

Kirjaus voi hankaloittaa myös lääkkeen toimittamista huoltajalle apteekista. Pahimmillaan kirjaus voi vaarantaa lääkitysturvallisuuden, kun potilaan lääkehoito keskeytyy tai sitä ei ylipäänsä aloiteta.

Alaikäisen kypsyys hoitaa asiaansa vaihtelee eri hoitotilanteissa

Päätöskyvylle ei ole ikärajaa. Terveydenhuollon ammattilainen tekee arvion aina tapauskohtaisesti huomioiden asian sekä alaikäisen iän ja kehitystason. Pienimmillä lapsilla arvio päätöskyvystä perustuu iästä yleisesti pääteltävään kehitystasoon. Terveydenhuollon ammattilaisen ei tällöin ole tarpeen ottaa erikseen yhteyttä alaikäiseen, kun huoltaja asioi hänen puolestaan esimerkiksi puhelimitse tai lääkkeen uusimisen yhteydessä.

Arvioinnissa apuna voi käyttää myös aiempaa potilastietoa ja -suhdetta. Kun asiointi tapahtuu etäyhteydellä tai ilman tapaamista kasvotusten, tulee tarvittaessa olla yhteydessä alaikäiseen, jos päätöskykyä ei voi muutoin selvittää.

Uusi kirjaamistapa laajentaa puolesta-asioinnin mahdollisuuksia

Päätöskyvyn kirjaamisohjetta on nyt täsmennetty, jotta alaikäisen päätöskyky ja päätöskykyisen alaikäisen tahto voidaan toteuttaa terveydenhuollon tietojärjestelmiin. Uuden kirjaamistavan myötä esimerkiksi Omakanta näyttää myös yli 10-vuotiaiden resepti- ja potilastiedot huoltajille, mikä on ollut pitkään toivottu uudistus.

Alaikäisen tietojen luovutus huoltajille tai muille alaikäisen puolesta asioiville terveydenhuollossa, apteekissa tai Omakannassa perustuu terveydenhuollon ammattilaisen arvioon alaikäisen kyvystä päättää omasta terveydenhoidostaan.

Uusi kirjaamismalli tulee käyttöön eri aikaan eri terveydenhuollon organisaatioissa. Tällä hetkellä vasta noin puolet julkisen terveydenhuollon toimijoista kirjaa uuden mallin mukaan rakenteisesti päätöskykytiedon tietojärjestelmään. Tämä tarkoittaa käytännössä, että monet huoltajat näkevät edelleen vasta alle 10-vuotiaiden lastensa tiedot Omakannassa. Uusi malli vaatii opettelua, tarkistamista ja siirtymävaiheessa erityistä tarkkuutta, jotta kirjaus tulee tehtyä oikein.

Aiheesta tarkemmin: