Kanta-palvelujen tietosuoja ja tietoturva

Kanta-palvelujen tietosuoja ja tietoturva

Kysymyksiä ja vastauksia Kanta-palveluiden tietosuojasta ja –turvasta.

Päivitämme tämän sivun sisältöä parhaillaan.

 

Kanta-palvelujen tietosuojaa suunnitellaan, kehitetään ja valvotaan monin eri tavoin. Kanta-palveluissa noudatetaan EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ja tietosuojalainsäädäntöä henkilötietojen tietosuojan ja tietoturvan toteutumiseksi.

Kanta-palveluihin liittyvät järjestelmät on sertifioitu THL:n määräyksen ja asiakastietolain mukaisesti.

Lue lisää:

Näet OmaKannasta, mitkä terveydenhuollon yksiköt tai apteekit ovat käsitelleet resepti- ja terveystietojasi:

Reseptit
Avaa reseptin tiedot klikkaamalla reseptin määräyspäivämäärää. Sivun alareunasta näet kohdasta Tietojen luovutukset, missä reseptitietojasi on käsitelty.

Terveystiedot
Valitse OmaKannan valikossa kohta Terveystiedot > Terveystietojen luovutukset. Täältä näet tahot, joille terveystietojasi on luovutettu.

Jos haluat lokitiedot potilastietojesi käsittelystä, sinun pitää olla yhteydessä siihen terveydenhuollon palvelunantajaan, joka on laatinut kyseiset potilastietosi tai jolle potilastietojasi on luovutettu.

Kela ei voi antaa potilastietojen lokitietoja, vaan lain mukaan niiden antaminen on terveydenhuollon palvelunantajan tehtävä.

Lue lisää:

Tietoja lukeneiden henkilöiden nimet eivät lue OmaKannassa terveydenhuollon ammattilaisten yksityisyydensuojan takia. Rajaus perustuu reseptilakiin ja asiakastietolakiin.

Tietosuojaselosteet löytyvät kanta.fi-sivulta. 

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut esimerkiksi OmaKantaan kirjautumista pyytävän viestin, toimi seuraavasti:

  • Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.
  • Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.
  • Jos epäilet, että pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Älä koskaan lähetä sähköpostitse arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta tai pankkitunnuksia. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Sivua päivitetty 29.12.2023