Dataskydd och informationssäkerhet i samband med Kanta-tjänsterna

Dataskydd och informationssäkerhet i samband med Kanta-tjänsterna

Frågor och svar om dataskyddet och informationssäkerheten i Kanta-tjänsterna.

Vi uppdaterar som bäst innehållet på denna sida.

 

Dataskyddet inom hälso- och sjukvårdstjänsterna planeras, utvecklas och övervakas på många olika sätt. Syftet med dataskyddet är att visa när och under vilka förutsättningar dina uppgifter kan behandlas. 

I tjänsten MittKanta ser du vilka hälso- och sjukvårdsenheter eller apotek som har behandlat dina receptuppgifter eller hälso- och sjukvårdsuppgifter. 

Om du vill ha logguppgifter över behandlingen av dina patientuppgifter ska du vända dig till den tjänstetillhandahållare inom hälso- och sjukvården som har upprättat de aktuella patientuppgifterna eller till vilken dina patientuppgifter har lämnats ut.

FPA kan inte lämna ut logguppgifter som gäller patientuppgifter, utan enligt lagen är det tjänstetillhandahållaren inom hälso- och sjukvården som ska göra det.

Läs mer:

Av integritetsskäl är namnen på de yrkesutbildade personer som läst uppgifterna inte utsatta i MittKanta. Begränsningen grundar sig på receptlagen och klientuppgiftslagen.

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän viestin, toimi seuraavasti:

  • Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.
  • Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.
  • Jos epäilet, että pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.
Sidan har uppdaterats 29.12.2023