Sisältöjulkaisija

Sairaanhoitaja sai hyviä vinkkejä työhönsä alaikäisen puolesta asioinnin verkkokoulusta

Artikkeli - Ammattilaiset Kirjoitettu 3.11.2021 Kaikki artikkelit

Sairaanhoitaja Sinituuli Dufva suoritti Kanta-palvelujen ammattilaisille suunnatun verkkokoulun alaikäisen puolesta asioimisesta. ”Koulutus on hyödyllinen kaikille vastaanottotyötä tekeville terveydenhuollon ammattilaisille.”

Sinituuli Dufva seisoo ulkona lehtipuiden vieressä.
Kuva: Riikka Hurri

Alaikäisen puolesta asioinnin verkkokoulu terveydenhuollon ammattilaisille ja apteekeille julkaistiin huhtikuussa 2021. Koulutus perehdyttää uuteen alaikäisen puolesta asioinnin toimintamalliin sekä antaa välineitä nuorten asiakkaiden kohtaamiseen.  

Jatkossa terveydenhuollossa kirjataan rakenteisesti, onko alaikäinen päätöskykyinen hoitamaan asiaansa ja antaako päätöskykyinen alaikäinen luvan luovuttaa palvelutapahtuman tiedot huoltajilleen. 

Verkkokurssin voi tehdä omassa tahdissa, sovittaen muiden työtehtävien lomaan. Siun sotessa työskentelevä sairaanhoitaja Sinituuli Dufva suoritti verkkokoulun kesällä 2021.  

– Sain itse valita ajan, jolloin katsoin koulutuksen ja tein siihen kuuluvat tehtävät. Tarvittaessa koulutuksen saattoi laittaa tauolle ja jatkaa taas, kun töiden puolesta tuli rauhallisempi hetki. Mielestäni koulutus oli selkeä ja helppotajuinen, Dufva kertoo. 

Valinnanvaraa on myös siinä, minkälaisen oppimispaketin valitsee. 

– Voi suorittaa minimimäärän tai katsoa myös saatavilla olevat lisämateriaalit, niin kuin minä tein. 

Alaikäisen puolesta asioinnin toimintamallin koulutukseen kuluu noin 1,5 tuntia. Kunkin osion jälkeen ja koulutuksen päätteeksi suoritetaan pieni testi opitusta.  

– Koulutuksesta sai hyviä neuvoja niihin tilanteisiin, joissa voi olla hankalaa arvioida alaikäisen päätöskykyä omaan terveydenhoitoon liittyen. Vastaanotolla eteen tulevia käytännön tilanteita käytiin läpi esimerkkivideoiden avulla. Koulutus antaa vinkkiä siitä, miten arviointia ja keskustelua nuoren kanssa voi aloittaa. 

Koulutuksesta sai hyviä neuvoja niihin tilanteisiin, joissa voi olla hankalaa arvioida alaikäisen päätöskykyä omaan terveydenhoitoon liittyen.

Verkkokurssilla kerrataan myös alaikäisen oikeudet terveydenhuollossa. 

Hyödyllinen kaikille vastaanottotyötä tekeville terveydenhuollon ammattilaisille 

Joensuulainen Dufva vaihtoi syyskuussa työpaikkaa ja työskentelee nyt leikkaussairaanhoitajana Pohjois-Karjalan keskussairaalassa. Aiemmin työpaikkana oli Tohmajärven terveysaseman avovastaanotto.  

– Terveysasemalla asiakaskohtaamisia on jokaisessa työpäivässä runsaasti, ja paljon on myös nuoria asiakkaita. Asiakkaita on monenlaisia, nuhaflunssista ja haavahoidosta pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin esimerkiksi diabeetikoiden kanssa. 

Työyhteisössä on puhututtanut uuden toimintamallin vaikutus työhön ja työmäärään.  

– Tavoite ja perustelut uudelle mallille ovat hyvät, sitä tuskin kukaan kiistää. Uskon, että kunhan malli tulee tutuksi ja rutiiniksi, myös arviointi ja kirjaaminen sujuvat nopeammin. Tärkeää on, että työyhteisössä annetaan tarpeeksi aikaa toimintamallin omaksumiseen, Dufva korostaa. 

– Koulutus on hyödyllinen kaikille terveydenhuollon ammattilaisille, jotka tekevät vastaanottotyötä. Eniten nuorten potilaiden arviointikykyä joutuvat varmastikin pohtimaan kouluterveydenhoitajat, mutta liki päivittäistä se on myös laajalle joukolle hoitajia ja lääkäreitä.  

Sinituuli Dufva työskentelee sairaanhoitajan työnsä ohella Siun soten digimentorina.  

– Me digimentorit olemme työyhteisömme digituki, kasvatamme omaamme ja kollegoiden digiosaamista. Meidät esimerkiksi perehdytetään etunenässä uusien digipalvelujen käyttöönottoon, jotta osaamme sitten neuvoa muita. 

Uusi toimintamalli vaiheittain käyttöön koko maassa 

Huoltajat voivat vähitellen asioida myös yli 10-vuotiaan alaikäisen lapsen puolesta Omakannassa. Alaikäisen puolesta asioinnin uusi toimintamalli otetaan vaiheittain käyttöön terveydenhoitoyksiköissä koko maassa. Uudet kirjaamisen toimintamallit voidaan ottaa käyttöön sen jälkeen, kun terveydenhuollon tietojärjestelmiin on tehty tarvittavat muutokset. 

Alle 18-vuotiaan potilaan kyvykkyys asioida itsenäisesti terveydenhuollossa arvioidaan vastaanottotilanteessa. Suostumus tai kielto terveystietojen luovuttamisesta huoltajille kirjataan jokaisella vastaanottokäynnillä tai hoitojaksolla potilastietojärjestelmään. Lisäksi kirjataan tilanteet, joissa lapsi ei ammattilaisen arvion mukaan ole päätöskykyinen tai joissa lapsen päätöskykyä ei ole voitu selvittää.  

Lisätietoja: