Innehållspublicerare

Webbskolan om skötsel av ärenden för minderåriga gav sjukskötaren bra tips i arbetet

Artikel - Vårdpersonal Skrivet 3.11.2021 Alla artiklar

Sjukskötare Sinituuli Dufva avlade Kanta-tjänsternas webbskola om skötsel av ärenden för minderåriga som är riktad till yrkesutbildade. ”Utbildningen är nyttig för all hälsovårdspersonal som gör mottagningsarbete.”

Sinituuli Dufva står utomhus bredvid lövträd.

Bild Riikka Hurri 

Webbskolan om skötsel av ärenden för minderåriga för vård- och apotekspersonal publicerades i april 2021. Utbildningen ger en introduktion i den nya verksamhetsmodellen för skötsel av ärenden för minderåriga samt ger verktyg för att bemöta unga kunder.  

I fortsättningen dokumenteras strukturellt om en minderårig är förmögen att uträtta sina egna ärenden och om en beslutsförmögen minderårig ger tillstånd till att överlåta uppgifterna från mottagningsbesöket till sina vårdnadshavare. 

Webbkursen kan avläggas i egen takt, anpassad till övriga arbetsuppgifter. Sjukskötare Sinituuli Dufva arbetar i Norra Karelens sjukvårdsdistrikt och avlade webbskolan under sommaren 2021.  

– Jag fick själv välja när jag tittade på utbildningen och gjorde de tillhörande uppgifterna. Vid behov kunde jag pausa utbildningen och fortsätta igen när arbetet lugnade ner sig. Jag tycker att utbildningen var tydlig och lätt att förstå, berättar Dufva. 

Man får också bestämma vilket utbildningspaket man väljer. 

– Man kan avlägga ett minimum eller också se allt tillgängligt tilläggsmaterial, såsom jag gjorde. 

Det tar cirka 1,5 timmar att avlägga utbildningen i verksamhetsmodellen för skötseln av ärenden för minderåriga. Efter varje avsnitt och i slutet av utbildningen avlägger man ett litet test om det man lärt sig.  

– Utbildningen gav bra råd för situationer där det kan vara svårt att bedöma en minderårigs beslutsförmåga i fråga om den egna hälsovården. Med hjälp av videor gick man igenom praktiska situationer som kan komma emot på mottagningen. Utbildningen ger tips om hur man kan inleda bedömningen och diskussionen med unga. 

Utbildningen gav bra råd för situationer där det kan vara svårt att bedöma en minderårigs beslutsförmåga i fråga om den egna hälsovården.

På webbkursen repeterar man även minderårigas rättigheter inom hälsovården. 

Nyttig för all hälsovårdspersonal som gör mottagningsarbete 

Joensuubon Dufva bytte arbetsplats i september och arbetar nu som operationsskötare vid Norra Karelens centralsjukhus. Tidigare arbetade hon på Tohmajärvi hälsovårdscentrals öppna mottagning.  

– På hälsovårdscentralen möter man varje dag många kunder, och flera av dem är också unga personer. Kunderna varierar mycket, från förkylningar och sårvård till långvariga kundrelationer till exempel med diabetiker. 

Inom arbetsgemenskapen har man diskuterat den nya verksamhetsmodellens inverkan på arbetet och arbetsmängden.  

– Målet och motiveringarna för den nya modellen är goda, det förnekar knappast ingen. Jag tror att bara man blir bekant med modellen och det blir en rutin, så kommer bedömningen och registreringen att gå snabbare. Det viktiga är att man i arbetsgemenskapen ger tillräckligt med tid för att ta till sig verksamhetsmodellen, betonar Dufva. 

– Utbildningen är nyttig för all hälsovårdspersonal som utför mottagningsarbete. Det är säkert mest skolhälsovårdare som måste fundera över unga patienters beslutsförmåga, men det är nästan också något som förekommer dagligen för ett stort antal skötare och läkare.  

Vid sidan av sitt arbete som sjukskötare arbetar Sinituuli Dufva även som digimentor för Norra Karelens sjukvårdsdistrikt.  

– Vi digimentorer erbjuder digitalt stöd till vår arbetsgemenskap, vi ökar våra egna och kollegernas digitala färdigheter. Vi introduceras till exempel först i införandet av nya digitala tjänster för att sedan kunna handleda andra. 

Den nya verksamhetsmodellen införs stegvis i hela landet 

Vårdnadshavare kommer också att så småningom kunna uträtta ärenden på Mina Kanta-sidorna för ett minderårigt barn över 10 år. Den nya verksamhetsmodellen för uträttande av ärenden för en minderårigt barn införs stegvis på hälsovårdsenheter i hela landet. Nya verksamhetsmodeller för registrering kan tas i bruk efter att nödvändiga ändringar har gjorts i hälsovårdens datasystem. 

Minderåriga patienters förmåga att uträtta ärenden självständigt i hälsovården bedöms på mottagningen. Samtycke eller förbud till överlämnande av hälsouppgifter till vårdnadshavare registreras i patientdatasystemet vid varje besök på mottagningen eller under varje vårdperiod. Dessutom registreras situationer där barnet inte bedöms vara beslutsförmögen eller där barnets beslutsförmåga inte kunde utredas.  

Mer information: