Sisältöjulkaisija

Koronapassi on lisännyt Omakannan käyttöä entisestään

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 16.12.2021 Kaikki artikkelit

EU:n koronatodistuksen eli koronapassin saa ladattua Omakannasta. Suomalaiset ovat jo löytäneet palveluun: marraskuussa Omakannassa vieraili yli 1,9 miljoonaa henkilöä.

Iäkäs mies ja nuorempi nainen katsovat tarkkaan puhelinta.
Koronapassia koskeva laki tuli voimaan 16.10.2021. Sen jälkeen koronapassia on edellytetty niissä tiloissa ja tapahtumissa, joissa rajoitukset ovat voimassa. 

Liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos Kelan Kanta-palveluista kertoo, että heti lokakuun puolivälistä lähtien Omakannan kävijämäärät nousivat. 

‒ Lauantaina 16. päivä lokakuuta noin 200 000 henkilöä haki Omakannasta koronapassin eli koronarokotus-, testitulos- tai sairastamistodistuksen. Siitä lähtien esimerkiksi rokotustodistuksen on ladannut keskimäärin 60 000 henkilöä päivässä, mutta kasvua on ollut uusien rajoitusten tultua voimaan marraskuussa. 

Suurin luku saatiin marraskuun loppupuolella, kun yhden päivän aikana 105 000 henkilöä latasi itselleen rokotustodistuksen. 

Omakannasta kolme eri todistusta 

Omakannasta voi hankkia myös testitulos- ja sairastamistodistuksen. Testituloksen Omakannasta hankki lokakuun puolivälissä yli 10 000 ihmistä. Sittemmin määrä puolittui, mutta on taas noussut marraskuussa noin 8 000:een päivässä. 

Sairastamistodistuksen latausmäärissä isoin piikki oli lainsäädännön tullessa voimaan ‒ noin 5 000 henkilöä hankki todistuksen 16. lokakuuta. Keskiarvo pyörii päivätasolla noin 1 300 henkilössä, mutta sekin luku on ylitetty marraskuussa. 

Holmroos toteaakin, että uudet kokoontumisrajoitukset ovat selvästi vaikuttaneet: todistuksia hankitaan edelleen aktiivisesti Omakannasta. 

Kaiken kaikkiaan marraskuussa Omakannassa oli yhteensä 4,9 miljoonaa käyntiä. Eri henkilöitä kirjautui palveluun 1,95 miljoonaa.  

Omakannassa oli yhteensä 4,9 miljoonaa käyntiä marraskuussa. 

Koronatodistukset tulivat saataville Omakantaan vaiheittain kesäkuusta alkaen. Sen jälkeen niitä on hakenut kaikkiaan yli kolme miljoonaa henkilöä. Suomessa koronarokotteen on saanut noin 4,5 miljoonaa ihmistä, mutta esimerkiksi 12‒15-vuotiailta ei edellytetä koronapassin näyttämistä. 

Koronapassin lukija pystyy tunnistamaan myös, jos henkilö on saanut kolme koronarokotusta. Ne ovat koronapassina heti voimassa. Toisen rokotteen jälkeen koronapassi tulee voimaan seitsemän vuorokauden kuluessa. 

Koronapassi talteen ennen tarvetta 

Holmroos kehottaa hakemaan koronapassin etukäteen ennen varsinaista tarvetta. Jos esimerkiksi tiedoissa on virhe, sen ehtii korjata ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon. 

Kannattaa taltioida Omakannasta haettu todistus omalle mobiililaitteelleen. Pdf-tiedostona oleva koronapassi löytyy yleensä ladatuista asiakirjoista matkapuhelimen muistista. Asia kannattaa tarkistaa puhelimen asetuksista. 

Koronapassista voi tehdä myös kuvakaappauksen. Koronapassin voi myös lähettää itselleen vaikka sähköpostilla ja siten päästä siihen käsiksi omalta laitteeltaan. 

‒ Jos ei ole kirjautumisvälineitä eikä pääse Omakantaan, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon yksikköön ja pyytää tulostamaan todistus. Reilu 200 000 henkilöä on käyttänyt tätä mahdollisuutta, Holmroos kertoo. 

Koronapassiksi käy siis yhtä hyvin paperille tulostettu todistus. QR-koodin pitää kuitenkin säilyä ehjänä, joten sen kohdalta ei kannata taittaa paperia. 

Lue lisää: