Innehållspublicerare

Coronapasset har ytterligare ökat användningen av Mina Kanta-sidor

Artikel - Medborgare Skrivet 16.12.2021 Alla artiklar

EU:s coronaintyg, dvs. coronapasset kan laddas ner från Mina Kanta-sidor. Finländarna har redan hittat till tjänsten: i november besökte över 1,9 miljoner personer Mina Kanta-sidor.

 En äldre man och en yngre kvinna tittar noga på telefonen.
Lagen om coronapasset trädde i kraft 16.10.2021. Sedan det krävs coronapass i de lokaler och på de evenemang, där restriktionerna gäller. 

Specialist Mari Holmroos från FPA:s Kanta-tjänster berättar, att antalet besökare på Mina Kanta-sidorna ökade genast från och med mitten av oktober. 

– På lördagen den 16 oktober laddade cirka 200 000 personer ner coronapasset, dvs. intyg över coronavaccination, intyg över negativt covid-19-test eller intyg över tillfrisknande från covid-19 från Mina Kanta-sidorna. Sedan dess har till exempel i genomsnitt 60 000 personer laddat ner intyget över coronavaccination per dag, men nedladdningarna har ökat efter att nya restriktioner trädde i kraft i november. 

Högsta antalet nedladdningar inträffade i slutet av november när 105 000 personer laddade ner vaccinationsintyget under en dag. 

Tre olika intyg från Mina Kanta-sidor 

Från Mina Kanta-sidor kan man även ladda ner ett intyg över negativt covid-19-test och intyg över tillfrisknande från covid-19. I mitten av oktober skaffade över 10 000 personer ett intyg över negativt covid-19-test från Mina Kanta-sidorna. Sedermera halverades antalet, men steg åter i november till cirka 8 000 per dag. 

Det största antalet nedladdningar av intyg över tillfrisknande från covid-19 inträffade den dag när lagstiftningen trädde i kraft – cirka 5 000 personer skaffade intyget den 16 oktober. Medeltalet per dag ligger på cirka 1 300 personer, men det talet överskreds också i november. 

Holmroos konstaterar också att de nya församlingsrestriktionerna har haft en tydlig inverkan: intyg laddas fortfarande flitigt ner från Mina Kanta-sidorna. 

Allt som allt hade Mina Kanta-sidorna sammanlagt 4,9 miljoner besök. 1,95 miljoner enskilda personer loggade in i tjänsten. 

Mina Kanta-sidorna hade sammanlagt 4,9 miljoner besök i november. 

Coronaintygen blev stegvis tillgängliga på Mina Kanta-sidorna med början i juni. Sedan dess har över tre miljoner människor laddat ner dem. I Finland har cirka 4,5 miljoner människor fått coronavaccin, men till exempel behöver 12–15-åringar inte visa upp ett coronapass. 

Den som läser coronapasset kan också identifiera om personen har fått tre vaccindoser. De är genast i kraft som coronapass. Efter den andra dosen träder coronapasset i kraft efter sju dygn. 

Ladda ner coronapasset innan du behöver det 

Holmroos uppmanar till nedladdning av coronapasset innan man egentligen behöver det. Om det till exempel är ett fel i uppgifterna, så hinner man korrigera det genom att kontakta hälsovården. 

Det lönar sig att spara intyget från Mina Kanta-sidorna på sin egen mobil. Coronapasset laddas ner som PDF-fil och sparas vanligtvis i nedladdningarna i mobiltelefonens minne. Det går att kontrollera saken i telefonens inställningar. 

Det går också att ta en skärmbild av coronapasset. Coronapasset kan också skickas till en själv via e-post och på så sätt har man tillgång till det på sin egen enhet. 

– Om man inte har inloggningsuppgifter för att komma in på Mina Kanta-sidorna, kan man kontakta hälsovården och be om att få intyget utskrivet. Drygt 200 000 personer har använt denna möjlighet, berättar Holmroos. 

Ett intyg som skrivits ut på papper fungerar alltså lika bra som coronapass. QR-koden måste emellertid hållas hel och därför ska man inte vika pappret precis där koden finns. 

Mer information: